2015. május 6.

Kenyérkorongok





A nemrégiben készített szendvicskenyér mintájára most szendvicszsemlét vagy művésznevén, kenyérkorongot sütöttem. Direkt egy bizonyos szendvicshez készültek. Lényegében zsemle, csak laposabb, de még így is kettévágható, és mivel kisebbek a normál zsemlénél, tökéletesen megfelelnek vendégváráshoz szendvicsalapnak, azaz partiszendvicsekhez. Nem muszáj persze félbevágni, ehetjük akár tartalmas leveshez vagy salátákhoz is, sőt akár hamburger is készülhet belőle.






Hozzávalók 15-16 darabhoz:

45 dkg kenyérliszt
5 dkg Graham búzaliszt
2 ek. olívaolaj + a kelesztéshez
1 tk. só
kb. 3 dl tej
3 dkg friss élesztő
1 dkg cukor

elkészítés:

  1. Az élesztőt 1 dkg kenyérliszttel 1 dl langyos, cukros tejben simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval vegyített lisztkeverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, és a megmaradt tejjel összeállítjuk a tésztát. Miután sima felületűre dagasztottuk, kiolajozott tálba tesszük, és meleg helyen, letakarva megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A lehullott tésztaszéleket összegyúrjuk, és egy kis pihentetés után újra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk.
  4. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tenyerünkkel rájuk nyomunk, hogy laposabbak legyenek, majd letakarva kelesztjük 20 percet.
  5. Tetejüket megkenjük langyos vízzel, előmelegített sütőben készre sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 210°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 15-20 perc












A recept a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is megjelent.