2015. április 2.

Sárgarépás minikuglófok





A Kutyafül anyukája nemrégiben nagyon finom répatortát sütött, és kóstolónak küldött belőle. Annyira ízlett, és olyan jó állagú volt a tészta, hogy elkértem a receptjét, és mindenképp meg akartam sütni húsvétra. Így is tettem, csak kicsit átvariáltam a receptet, mert a mennyiségek bögrével voltak megadva. Nem kedvelem az ilyen recepteket, mert szeretem pontosan tudni, miből mennyi kell. A 3 dl-es bögrével mért hozzávalókat ezért grammra lemértem, és mivel jóval kevesebb tésztára volt szükségem, ezért feleztem a mennyiségeket. Egyedül a répa- és a cukormennyiséget csökkentettem, mert még a megfelezett adagot is túl soknak ítéltem. Fahéjból viszont többet tettem bele, mert azt imádom. A tészta hajszál pontosan 12 kuglófkához lett elegendő, úgyhogy nagyon örültem. :)
És egyúttal fel is avattam az új szilikon sütőformákat. A szilikontól egyébként csöppet idegenkedtem, de szerencsére jól vizsgázott. :) Csakúgy, mint a süti, ami ilyen kis kuglófnak is nagyon finom és szaftos.
Az öntethez Pixie frosting receptjének ötletét vettem kölcsön.








Hozzávalók 12 darabhoz vagy 20-22 cm átmérőjű tortaformához:

Tésztához:
20 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
15 dkg finomliszt
15 dkg cukor (vagy barna cukor)
10 dkg durvára darált dió
2 tojás
1 nagy narancs
0,75 dl napraforgóolaj
1 mk. őrölt fahéj
egy csipet só
3 g sütőpor
vaj és liszt a sütőformához
porcukor a tálaláshoz

Öntethez:
40 dkg natúr joghurt (vagy görög joghurt)
5-8 dkg fehér csokoládé
2 ek. narancslé

elkészítés:

  1. A megtisztított sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A narancs héját lereszeljük, levét kifacsarjuk (legalább 1 dl-t kell kapnunk), és 2 evőkanálnyit félreteszünk belőle.
  2. A tojásokat a cukorral, az olajjal a többi narancslével habosra keverjük, beleforgatjuk a narancshéjjal, fahéjjal, sóval, sütőporral vegyített lisztet, majd hozzákeverjük a reszelt répát.
  3. A tésztamasszát kivajazott, kilisztezett mini szilikon- vagy teflon sütőformába kanalazzuk úgy, hogy a tészta a forma ¾ részéig érjen, és előmelegített sütőben megsütjük. (Ha a sütőformáink különálló formák, akkor azokat előbb tepsire sorakoztatjuk, és úgy tesszük a sütőbe.) A kisült süteményeket a formában hagyva tortarácsra tesszük, majd pár perc elteltével kivesszük a formákból, és teljesen kihűtjük.
  4. Az öntethez a joghurtot 1-2 órával a felhasználása előtt sűrű szövésű anyagon vagy konyharuhán át lecsepegtetjük (görög joghurt esetében nem kell).
  5. Tálba tesszük, és kisebb adagokban elkeverjük a gőz fölött megolvasztott, langyosra hűlt fehér csokoládéval, valamint a félretett narancslével. A kuglófokat meghintjük porcukorral, és az öntettel együtt kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. sín)
sütési idő: kb. 30 perc (tortaformában sütve több idő kell, és fontos a tűpróba)

Tipp:
Az öntetet a sütik tetejére is tehetjük, és feldíszíthetjük kuglófonként 1-1 pici marcipánrépával.

Ha a tésztát tortaformában sütöttük meg, az öntetet eloszthatjuk a tetején, és marcipánrépákkal díszítjük.