2015. március 26.

Bécsi almás rétes (Wiener Apfelstrudel) – 31. SAD!





Kisbogár, azaz Lilla SAD! kiírása nagyon megtetszett nekem, mert azon túl, hogy már a forduló logóját is öröm volt nézni, a témáját igazán jópofának tartottam, ui. A Föld körül címet viseli.
Szerintem ez egy nagyon jó elgondolás, mert kutatómunkát kell végezni előtte, és lehet filózni, hogy melyik országot is válassza az ember lánya desszertkeresés apropóján. Miután az ország kiválasztatott, tovább lehet agyalni, mi is legyen az elkészítendő édesség. Ráadásul a választásnak is több szempontja lehet: tipikus, jól ismert finomság legyen, vagy olyan, amit eddig csak kevesek kóstoltak; bonyolult vagy egyszerűen elkészíthető, sütés nélküli vagy... stb., stb.
Bevallom, nem sokat gondolkodtam, így nem vándoroltam túl messzire, mert azonnal az egyik kedvenc országom, Ausztria ugrott be. Ettől függetlenül először másik kedvencem, Németország tipikus édességeire kerestem rá, de sajnos majdhogynem hiába, mert a Rote Grützén, a vanília-, ill. csokipudingon, a pontosabban nem megnevezett habos tortákon és még néhány nem túl érdekes desszertfajtán kívül semmi különöset nem találtam. Oké, akkor vissza a sógorokhoz! A kedvencem, a tiroli túrós rétes kilőve, mert azon már túl vagyok. A Sacher-tortát máskorra tartogatom, a linzertortához és a kuglófhoz pedig most nem volt kedvem.
Mivel azonban volt itthon jó pár szem almám, illetve régóta szemeztem a bécsi almás rétessel, ezért úgy gondoltam, soha jobb alkalom nem lesz az elkészítésére, mint a 31. SAD!.
A döntést követően – ugyan jóval később – végre elkészült ez a „typisch österreichisches Dessert”, mégpedig egy bécsi kávéház eredetinek aposztrofált receptje alapján, amiben a mennyiségek tipikus cukrász módra, grammra vannak megadva. :) Az eredeti recept linkje a bejegyzés végén, a forrásnál található. :)






Hozzávalók 1 rúd réteshez, 45x35 cm-es tepsihez:


Tésztához:
25 dkg finomliszt (BL 55)
2 g só
1 tojás (felütve 50 g)
10 dkg (kb. 1 dl) langyos víz
2 dkg napraforgóolaj
5 dkg olvasztott vaj a kenéshez

Töltelékhez:
10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg vaj
14 dkg finom kristálycukor
1 dkg őrölt fahéj
17 dkg mazsola
1 dkg frissen facsart citromlé
kb. 1 kg savanykás alma
1 kupica rum (nálam 2 ek. Portorico rum)
porcukor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk a villával előzőleg felvert tojást, a vizet, és addig gyúrjuk, amíg a kezünktől, ill. az asztaltól el nem válik.
  2. A puha tésztát gömbölyűre formázzuk, megkenjük olajjal, és tálba téve 30 percig pihentetjük.
  3. A töltelékhez a felforrósított vajhoz keverjük a zsemlemorzsát, és aranybarnára pirítjuk.
  4. A meghámozott almákat 8-8 cikkre vágjuk, kimagozzuk, keresztben vagy hosszában felszeleteljük, és alaposan összeforgatjuk a citromlével, a rummal, a mazsolával, a fahéjas cukorral és a vajas zsemlemorzsával.
  5. A pihentetett tésztát lisztezett konyharuhán téglalap alakúra nyújtjuk, kézhátunkkal (vagy ökölbe szorított kézzel) óvatosan hajszálvékonyra kihúzzuk (én csaknem 62x47 cm-esre tudtam, mint amekkora a konyharuha volt, de így sem lett azért hajszálvékony), és megkenjük a langyosra hűlt olvasztott vaj ¾ részével.
  6. A tészta egész felületét megszórjuk a töltelékkel úgy, hogy a tőlünk távolabb eső szélétől szabadon hagyunk egy 2 cm széles sávot, ill. jobbról és balról is 5-5 cm-t.
  7. Jobbról és balról a szabadon hagyott tésztát ráhajtjuk a töltelékre, a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük (ha szükséges, leseperjük róla a lisztet), átlósan a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és megkenjük olvasztott vajjal.
  8. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A sütőből kivett rétest azonnal megkenjük a maradék olvasztott vajjal. Miután langyosra hűlt, felszeleteljük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 40 perc

Tipp:
Vaníliafagylaltot vagy vaníliasodót is kínálhatunk hozzá.

Megjegyzés:

Sajnos csöppet elméláztam, és a tölteléket nem a tészta egész felületén osztottam el, hanem csak a feléig, de egyes receptek szerint pont így kell, így aztán nem estem kétségbe.
Az eredeti recept 190°C-os sütést javasol, és nem jelzi, hogy az hőlégkeveréssel vagy alul-felül sütéssel történik-e. A leírás szerint sütés előtt nem kenik meg a tésztát olajjal vagy vajjal, a képek mégis ezt mutatják.
Egyes almás rétes receptekben a tésztába is tesznek olajat, de eszerint a recept szerint nem kell bele, csak az összeállítás utáni kenéshez írja.










Forrás: Café Wien Kaffeehäuser