2015. március 11.

Fokhagymás-csilis csirkemell sárgarépás metélttel





A boltokban különböző ízesítésű száraztésztákat lehet kapni, illetve a neten is láttam itt-ott, hogy pl. spenóttal dobják fel a házi készítésű tésztát. Gondoltam, én is megpróbálkozom vele, és jó barátomat, a sárgarépát hívom ehhez segítségül. A répa azt mondta, az élet egy kaland, ő benne van a dologban - szó szerint értette :D –, így aztán egyik reggel nekifogtam ennek a répás tésztának. A többi menet közben alakult ki, mert eredetileg csak fokhagymás olajon akartam megfuttatni a főtt tésztát. Készítés közben azonban már látszott, hogy a répa csupán enyhe színt adott a tésztának, kb. olyat, mint amilyenek a jó kis tanyasi tojással készült házi, vagy a ki tudja, milyen színező anyagot tartalmazó bolti tészták szoktak lenni. A répa tehát úgy döntött, nem domborítja ki az általam kedvelt ízét a tésztában, inkább csak némileg a színét kölcsönzi neki.
- Sebaj, de akkor mégis kéne hozzá valamilyen husi – gondoltam. Gyorsan neki is álltam egy könnyen elkészíthető feltétnek, amibe menet közben belelöttyintettem egy kis tejszínt, majd pedig csili is került bele, ill. a barátnőmtől kapott zöld bors. Ágikám, ezúton is köszönöm! ♥
Mivel a házi tészta nagy kedvencünk, és szeretjük a csípős ízesítésű, szaftos húsokat is, így aztán igen jól beebédeltünk. :)






Hozzávalók 4 személyre:

Húshoz:
80 dkg csirkemellfilé (1 egész és egy fél)
8 nagy gerezd fokhagyma
1 csilipaprika
őrölt zöld bors

1 dl tejszín
1 csapott tk. étkezési keményítő
személyenként 4-5 lapocska parmezán sajt
5 ek. olívaolaj

Tésztához:
10 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
27 dkg finomliszt
2 tojás
egy nagy csipet só + az ízesítéshez
4 ek. olívaolaj

elkészítés:
  1. A feldarabolt sárgarépát gőz fölött puhára pároljuk, áttörjük és teljesen kihűtjük.
  2. A sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk az áttört répával, majd a villával előzőleg felvert tojást is hozzáadva elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha szükséges, kisebb adagokban adhatunk hozzá még egy kis lisztet, de a tésztának se nem túl lágynak, se nem túl keménynek kell lennie.
  3. Liszttel enyhén beszórt deszkára borítjuk, sima felületűre gyúrjuk, majd gömbölyűre formázzuk, és lefedve 15-20 percet pihentetjük.
  4. A húst két darabra vágjuk, a fél mellfilék csúcsaitól indulva 0,5 cm vastag medalionokra vágjuk, majd mindkét oldalukon enyhén megborsozzuk. Félretesszük.
  5. A tésztagombócot éles késsel kettévágjuk, és mindkettőt gömbölyűre formázzuk. (Amíg az egyikkel dolgozunk, a másikat lefedjük.) A tésztát ellapítjuk az alaposan belisztezett deszkán, majd nyújtófával olyan vékony téglalap alakúra nyújtjuk, amilyenre csak tudjuk. Nyújtás közben lisztezzük, hogy ne ragadjon, és a kezünkkel igazíthatjuk is, hogy minél inkább téglalap alakú legyen.
  6. A kinyújtott tésztát alaposan belisztezzük, a rövidebbik oldalánál fogva félbehajtjuk, majd megint belisztezzük, és ismét félbehajtjuk.
  7. Az így kapott hosszú, kb. 10 cm széles tésztasávot középen, keresztben félbevágjuk, és a kapott darabokat egymásra tesszük, miután az alsó tésztalap felületét is alaposan beliszteztük. (Nem szükséges félbevágni, de ha ezt tesszük, gyorsabban haladunk a vágással.)
  8. A meghajtogatott tésztát 3 mm széles csíkokra vágjuk úgy, hogy közben ne nyomjuk egymásra a rétegeket, különben összeragadnak.
  9. A metélt tésztát liszttel megszórva jól felrázzuk, hogy elváljanak egymástól az összehajtott rétegek. A másik tésztagombóccal ugyanígy járunk el.
  10. A fokhagymát megtisztítjuk, a csilit megmossuk, megszárítjuk, mindkettőt felaprítjuk, és a felhevített olívaolajon pár másodpercig kis lángon pároljuk. Rátesszük a húst, megsózzuk, és miután elfőtte a levét, pirulásig sütjük. Felöntjük a tejszínnel, összeforraljuk, rászórjuk a keményítőt, és besűrítjük. Melegen tartjuk.
  11. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, olívaolajon megfuttatjuk, és megsózzuk, ha szükséges. Tányérokra szedjük, elosztjuk rajtuk a húst, és sajtforgáccsal díszítjük.







A recept a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.