2015. február 27.

Fehér csokoládés mousse





Az utóbbi időben többször is étcsokis édességre vágytam, aminek az volt a hátulütője, hogy a Kutyafül nem járt olyan jól, mint én. Ő ui. nem rajong az étcsokiért. Neki kedvezve készítettem el ezt a fehér csokis habot, ami eredetileg étcsokival készül, és a receptje a Szakácsok könyve című nagyszerű kiadványban található.
A mennyiségeket a felére vettem, mert megítélésem szerint fehér csokiból sokkal töményebb ez az édesség, és bőven elég belőle egy kis pohárkával is. Nekem. A Kutyánszkinak nem, ő képes a sima olvasztott fehér csokit is bekanalazni egy ültő helyében. :D
Mindenképp még aznap fogyasszuk el, mert nyers tojást tartalmaz!







Hozzávalók 4 személyre:

15 dkg fehér csokoládé
2,25 dkg vaj
2 nagy tojás
1 ek. porcukor
1,2 dl zsíros tejszín
1 tk. vanília esszencia
1 ek. aprított pisztácia

elkészítés:

  1. A tojássárgájákat a porcukorral vízgőz fölött, kavargatva addig melegítjük, amíg buborékos nem lesz. (Közben vigyázunk, hogy ne melegítsük túl, nehogy szemcsés legyen.) Átöntjük egy másik tálba, és robotgéppel habosra kavarjuk.
  2. A csokoládéból félreteszünk egy keveset a díszítéshez, a többit vízgőz fölött összeolvasztjuk a vajjal, kicsit hűlni hagyjuk, majd simára keverjük a cukros tojáskrémmel, és hozzáadjuk a vanília esszenciát.
  3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, két részletben a tojásos csokoládékrémhez forgatjuk, majd belevegyítjük a habbá vert tejszínt.
  4. A mousse-t poharakba kanalazzuk, két órára hűtőbe tesszük, majd a félretett csokiból forgácsokat vágunk, és az apróra vágott pisztáciával együtt a poharakban lévő habra szórjuk. Tálaljuk.