2015. február 13.

Calas - rizsfánk





Ezt a spanyolul kálá-nak, de más nyelveken kálász-nak ejtendő rizs alapú kelt tésztából készült kreol fánkot a Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez c. könyvemben találtam, és mivel fánkszezon van, azonnal lecsaptam rá. Már csak azért is, mert nagyon tetszettek a benne lévő fűszerek.
Az elkészítése annyiból érdekes, hogy a recept finomliszt helyett kenyérlisztet használ, valamint száraz élesztőt tartalmaz, illetve a sok folyadék miatt egy meglehetősen híg tésztát kapunk. Picit aggódtam is, hogy milyen lesz az eredmény, de aztán megnyugodtam. Szerintem nagyon ízletes, puha fánk ez, és a gyömbér kellemesen kiérződik belőle.
A szárított élesztőt természetesen frissel is helyettesíthetjük – én is gondolkoztam rajta, hogy így tegyek-e, de mivel a majd' 1 éve vásárolt 2 csomag instant élesztő közül még mindig volt 1 bontatlan zacsika, ezért úgy döntöttem, hogy azt választom, hiszen a recept szerint is azzal készül.
Amikor a fánk nevének kiejtésére rákerestem, pont Szepyke blogját dobta ki a rendszer, aki hogy, hogy nem, szintén elkészítette ezt a finomságot. Rácsodálkoztam, hogy ő másként csinálta, jóval több rizzsel és élesztő helyett sütőporral, de úgy is biztos nagyon finom. :) Most már csak az a kérdés, valójában hogyan is készül hazájában ez a fánk. :)
Mi forró kávé mellé eszegettük.









Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

12,5 dkg fehér kenyérliszt
5 dkg rizs
2 tojás
1 tk. reszelt citrom- vagy lime-héj
½ tk. őrölt gyömbér
½ tk. frissen reszelt szerecsendió
5 dkg cukor
½ mk. só
2,8 dl tej
1,4 dl víz
1 tk. szárított élesztő
kókusz- vagy napraforgóolaj a sütéshez
porcukor a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A tejet, a vizet, a rizst lábasba tesszük, felforraljuk, és fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. Közben néhányszor megkeverjük. Hűlni hagyjuk.
  2. A lisztet elvegyítjük a sóval, a cukorral, a szárított élesztővel, a citromhéjjal, a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a rizses folyadékot, a felvert tojást, és összekeverjük. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt buborékosra kelesztjük.
  3. Evőkanállal, kisebb adagokban bő, forró olajba szaggatjuk a tésztát, és kis lángon 3-4 perc alatt megsütjük. Sütés közben fordítunk rajtuk, hogy mindenhol egyenletesen süljenek.
  4. A kisült fánkokat papírtörlővel bélelt tálba szedjük, majd 140°C-os sütőben melegen tartjuk  addig, amíg a többi fánk is elkészül. Porcukorral hintve tálaljuk.

Megjegyzés:
Mivel ez egy igen híg tészta, először tejkiöntőbe tettem, és abból csorgattam bele egy adagot az olajba, de ez nem vált be, ezért nem javaslom ezt a módszert. Evőkanállal egyszerűbb, arról ui. egy pontba le tud csorogni a tészta. Igaz, én lábasban sütöttem, ami eleve mély. Serpenyőben sütve talán működhet az öntéses módszer is.
Óvatosan kanalazzuk a tésztát az olajba, mert csöpög, és könnyen megégethetjük magunkat.
Szerintem kevesebb folyadékkal, illetve több rizzsel is elkészíthetjük; érzésem szerint elegendő lehet hozzá 2 dl tej + 0,5 dl víz, vagy akár még kevesebb is. Lehet kísérletezni. ;)