2015. február 9.

Sajtos-sonkás fánkocskák






Ismét egy finomság a Mester Kiadó Kft. receptkönyvének jóvoltából. Bár most már kezdem úgy érezni, hogy talán jobb lenne, ha nem sütnék belőle többet, ui. ez már a második recept, ami megtréfál, vagy inkább felbosszant. Most a liszt és a folyadék arányaival volt a bibi, aminek köszönhetően fényévekre kerültem a valódi égetett tésztától, és kb. Sasha Roiz izmaival kellett volna ahhoz rendelkeznem, hogy kavarni tudjam a tésztát. Nem kockáztattam meg a nagyobb bajt, ezért nem adtam hozzá a tojásokat. A sajtot és a sonkát meg pláne nem, hanem miután a massza a kukában landolt, bekevertem egy újabb adagot, és biztos, ami biztos alapon belekukkantottam Michel Roux könyvébe, amit megtámogattam a Szakácsok könyvében olvasottakkal, valamint a saját blogomon lévő egyetlen hasonló recepttel is. És bizony jól tettem, hogy ezt a két kiadványt lapoztam fel, mert így már bátran hozzáfoghattam ehhez a fánkhoz. Az eredménnyel nagyon meg voltam elégedve, és ajánlom mindenkinek, aki valamilyen sós eszegetni valóra vágyik, vagy a vendégeinek szeretne kedveskedni.
A sajt variálható, és ugyanígy a sonka is helyettesíthető bármilyen más húsfélével. Sőt készíthetjük zöldfűszerekkel, aszalt paradicsommal is, hogy csak 1-2 ötletet adjak. :)






Hozzávalók 22-25 darabhoz:

15 dkg finomliszt
7 dkg vaj
2 dl tej
0,5 dl víz
4 tojás
15 dkg reszelt sajt
10 dkg sonka

őrölt fekete bors
1 kis tojás a kenéshez (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A tejet a vízzel és a vajjal lábasban felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a lisztet.
  2. Visszatesszük a tűzre, és addig keverjük, amíg a massza el nem válik az edény falától (ez 1-2 perc).
  3. A tésztamasszát tálba tesszük, 2-3 percet hűlni hagyjuk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és hozzákeverjük a sajtot, valamint a kis kockákra aprított sonkát. Ha szükséges, fűszerezzük még.
  4. A masszából kiveszünk egy evőkanálnyi mennyiséget, és két evőkanál segítéségével galuska alakúra formázzuk. A galuskákat erőteljes mozdulattal rápottyantjuk a sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól 5 cm távolságra, lekenjük felvert tojással, és készre sütjük. Rácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni. (Hidegen is finom.)
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 30 perc