2015. január 26.

Batáta csipsz fahéjjal és petrezselyemmel






Még mindig volt 2 darab édesburgonyám, és az egyik felhasználási ötletem a csipsz volt, amit „rendes” krumpliból már régóta ki szerettem volna próbálni, de hogy hogy nem, eddig még nem került rá sor. Akkor hát legyen a csipsz kapcsán az első próbálkozás batátából! És ha már batáta, akkor úgy gondoltam, érdekesebb lenne a són kívül még fahéjjal és életem első saját szárítású petrezselymével meghinteni. Jól tettem, enyhén édeskés, finom nassolni való kerekedett belőle. :)








Hozzávalók 1 zacskónyi adaghoz:

50 dkg édesburgonya
1 ek. frissen aprított petrezselyemzöldje
1 tk. só
őrölt fahéj
kb. 1 dl olívaolaj (ha sütőben sütjük)
1 l kókuszolaj (ha olajban sütjük)

elkészítés:
  1. Az édesburgonyát alaposan megmossuk, szárazra töröljük (meg is hámozhatjuk, ha úgy szimpatikusabb), és V-gyaluval vagy éles késsel vékonyra szeljük.
  2. Kétféleképpen is megsüthetjük:
    a) Két tepsit kibélelünk olívaolajjal megkent sütőpapírral, elosztjuk rajtuk a burgonyaszeleteket, a felül lévő felüket befújjuk olajspray-vel, vagy ecset segítségével megkenjük az olajjal, és 200°C-ra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel kb. 25 perc alatt ropogósra sütjük. A szeleteket félidőben megfordítjuk.
    Még melegen tálba szedjük, megszórjuk fahéjjal és petrezselyemmel kevert sóval, finoman összerázzuk és tálaljuk.
    b) A burgonyaszeleteket bő, forró (kb. 180°C-os) olajban kisebb adagokban kisütjük (közben egyszer fordítunk rajtunk), majd konyhai papírtörlővel bélelt tálba szedjük, és a fenti módon fűszerezzük.
Tipp:
A burgonyaszeleteket úgy is előkészíthetjük a sütőben való sütésre, hogy az olívaolajat egy kis tálkába öntjük, megmártóztatjuk benne a burgonyaszeleteket, majd sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük.