2015. január 16.

Krémsajtos kuglóf citromos mázzal





Az ünnepek óta nem ettünk süteményt. Ki is voltunk már rá éhezve mindketten, ezért gyorsan orvosolnom kellett a problémát. Most nem volt kedvem a munkásabb édességhez, ezért az itthon fellelhető maradékokból (felbontott krémsajt és hónapok óta kallódó kókuszreszelék) egy sima kevert sütit terveztem összedobni, ezúttal főleg búzadara felhasználásával. Mivel a kuglóf alakzatot nagyon szeretem, ezért abban sütöttem meg, de dobozformában is elkészíthető.
Egy ideje már csak nagyon kevés napraforgó olajat használok, de elfogyott a vaj és a kókuszolaj is, így most kénytelen voltam a fent említett olajat használni. Ha muffinban működik, akkor nyilván kuglóffal is. Nagyon finom, omlós süti lett a végeredmény, ami egy szép, napsütéses téli napon, délutáni teázáshoz kifejezetten passzol, de akár borús napon is. :D






Hozzávalók 1 l-es kuglófformához:


Tésztához:
14 dkg búzadara
6 dkg finomliszt
3,5 dkg kókuszreszelék
½ cs. sütőpor
1 citrom reszelt héja
10 dkg Philadelphia krémsajt
1,25 dl napraforgóolaj
3 tojás
12 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
egy csipet só
vaj és liszt a forma kikenéséhez

Citromos mázhoz:

0,5 dl citromlé
8 dkg cukor

Díszítéshez:
2,5 dkg kandírozott citromkocka
1 citromkarika
néhány szelet kókuszcsipsz
1 tk. kókuszreszelék

elkészítés:

  1. A tojásokat a kétféle cukorral robotgéppel krémesre kavarjuk, majd hozzádolgozzuk a krémsajtot és az olajat.
  2. A liszttel, kókuszreszelékkel, citromhéjjal, sütőporral, sóval vegyített búzadarát a krémsajtos masszához forgatjuk, és a kivajazott, kilisztezett sütőformába öntjük. Előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba!).
  3. A formában hagyva rácsra tesszük, jó negyedórát hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a sütőformából, és teljesen kihűtjük.
  4. A mázhoz citromlevet a cukorral lábasba tesszük, 2-3 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. A kuglófot tortarácsra állítjuk, tányért teszünk alá, és a sütemény tetejét hurkapálcával több helyen megszurkáljuk.
  5. Néhány evőkanálnyi forró szirupot lassan és egyenletesen a kuglófra csorgatunk, majd kandírozott citromkockákkal, négybe vágott citromszelettel, kókuszcsipsszel és kókuszreszelékkel díszítjük.
  6. Ha a megmaradt szirup kihűlt, és már nem olyan folyós, azt is rácsorgatjuk a süteményre, de mellé is kínálhatjuk.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc