2015. január 14.

Paradicsomleves zöldborsóval és parmezános galuskával






Nem mostanában ettünk levest, ráadásul az ünnepek után itt volt az ideje, hogy megint valami könnyű ebédnek valót főzzek. Most kicsit másként készítettem, mint ahogy szoktam – ez egy gyorsabb verzió, mert volt itthon darabolt paradicsom. Korábban már csináltam zöldborsós paradicsomlevest, de akkor az egészet összeturmixoltam. Most azonban a borsót egészben akartam hagyni, és hogy még tartalmasabb legyen, galuskát is készítettem hozzá egy kis maradék parmezán sajt hozzáadásával. Kimondottan jól esett annyi kelt tészta és egyéb után. :)




Hozzávalók 4 személyre:

Leveshez:
2 doboz (800 ml) darabolt paradicsomkonzerv
20 dkg fagyasztott borsó
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5
ek. olívaolaj
¼ csokor friss vagy 1 tk. szárított petrezselyemzöldje
1 l tyúkhús alaplé

2 ek. cukor

Parmezános galuskához:
12,5 dkg búzadara
3 dkg reszelt parmezán sajt
2 tojás
1 mk. só + egy kevés a galuska főzéséhez
őrölt fekete bors
őrölt szerecsendió
¼ csokor friss vagy 1 tk. szárított petrezselyemzöldje

elkészítés:

  1. A galuskához 2,5 dl, sóval, borssal, szerecsendióval ízesített vizet felforralunk, hozzáadjuk a búzadarát, és addig keverjük, amíg a massza el nem válik az edény aljától. Tálba tesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd két részletben hozzákeverjük a villával előzőleg felvert tojásokat, a reszelt sajtot és a felaprított petrezselyemzöld felét.
  2. 2 teáskanál segítségével galuskákat formálunk a daramasszából, a forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk, és forrástól számítva 10-15 percig főzzük. Ha a galuskák megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük a vízből, és alaposan lecsepegtetjük. Félretesszük.
  3. A leveshez a megtisztított vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk. A vöröshagymát felforrósított olívaolajon üvegesre dinszteljük, majd a fokhagymát is hozzáadva, további fél percig pároljuk.
  4. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a darabolt paradicsomot a levével együtt, felforraljuk, és 5 perc főzés után botmixerrel pürésítjük.
  5. Hozzáadjuk a borsót, további 10 percig főzzük, majd cukorral ízesítjük, és beletesszük a daragaluskát. A levest tányérokba szedjük, és a maradék aprított petrezselyemmel díszítjük.