2015. január 8.

Pulykagulyás gombával és sárgarépával





Nagyon ritkán veszek pulykahúst, de most olyan szép és friss mellfilét láttam a hentesnél, hogy nem tudtam ott hagyni. Egy részéből ezt a könnyen elkészíthető szaftos ételt készítettem a Kutyafülnek, mert a minap már jelezte, hogy gombát enne. A szaftja alapján, készítés közben nekem is nagyon ízlett, és amikor mindketten asztalhoz ültünk, nem bírtam megállni, hogy ne egyek belőle én is, igaz, a gombát közben a Kutyingernek adogatva. :D Amikor megkóstolta az ételt, közölte, hogy ilyet még sokszor csináljak, mert már elsőre a kedvence lett, és hogy pont ilyen ízekre vágyott. Nem kicsit vigyorogtam, de nem hittem volna, hogy ennyire odalesz érte, hiszen semmi különös nincs benne. De hát nem kell minden ételnek őrült különleges hozzávalókat tartalmaznia ahhoz, hogy imádjuk. Hipp-hopp betermeltük. :D






Hozzávalók 2 személyre:


40 dkg pulykamellfilé
12 dkg fehér csiperke
1 fej vöröshagyma
1 nagy sárgarépa

őrölt fekete bors
1 csapott ek. liszt
2,5 dl tej
1 dl tejszín
0,5 dl tyúkhús alaplé
2 ek. olívaolaj
½ csokor metélőhagyma

elkészítés:
  1. A megtisztított hagymát félbevágjuk, vékonyra szeljük, és az olívaolajon megdinszteljük.Rátesszük a felkockázott húst, sóval, borssal ízesítjük és kissé megpirítjuk.
  2. A gombát megtisztítjuk, méretétől függően felezzük, negyedeljük vagy nyolcadoljuk, majd a húshoz adjuk, és 1-2 percig együtt pároljuk vele.
  3. Rászórjuk a lisztet, összekeverjük, majd hozzáöntjük az alaplevet, a tejet, a tejszínt, és felforraljuk. Fedő alatt, kis lángon negyedórát főzzük.
  4. Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott sárgarépát, és fedő nélkül, néha megkeverve, puhulásig főzzük. Ha szükséges, még utánaízesítjük az ételt.
  5. A metélőhagymát felaprítjuk, és tálalás előtt megszórjuk vele a gulyást. Köretnek rizst adunk hozzá.






A recept a Kifőztük gasztromagazin januári számában is megjelent.