2015. január 4.

Mária Terézia kávé – Kaffee Maria Theresia





Karácsony előtt szűk 5 napot Bécsben töltöttünk. Ez volt a mi „nyaralásunk”, ami tavaly a lakásfelújítás miatt elmaradt. Már iszonyúan vártuk, hogy végre elutazzunk, és bizony nem bántuk meg - Bécs még mindig gyönyörű, és tuti, hogy visszamegyünk oda.
Mindenképp be akartunk ülni a több neves cukrászda egyikébe, hogy megkóstoljuk valamelyik kávéspecialitást egy finom süti kíséretében. Az első ilyen kávéház, ahova betértünk, a Café Hofburg volt, ahol végre enyhíthettük a sok mászkálástól lejárt lábaink fájdalmát. A pihenés azonban csak úgy lehet teljes, ha finom kávé is társul hozzá. A Hofburgban látottak alapján úgy volt stilszerű a rendelés, ha egyikünk Mária Terézia, másikunk pedig Ferenc József kávét iszik. Fura mód én ittam a „férfi kávét”, a Kutyafül pedig a „nőit”. Mindkettő nagyon ízletes volt, ám alkoholban csöppet túlontúl gazdagra sikeredett. Már akkor elhatároztam, hogy itthon is megpróbálom elkészíteni. Szerencsére sikerült is találnom hozzá recepteket, amik nem sokban különböztek egymástól.
Bár a Hofburgban a tej nélküli változatot ittuk, én inkább a tejjel kombináltat próbáltam ki, jóval kevesebb likőrrel. Meg kell mondjam, az én saját kávém jobban ízlett, mint a Bécsben kóstolt, mert ez az 1 evőkanál narancslikőr visszafogott, ám kifejezetten ízletes aromával érződött ki a kávéból, a tej pedig sokat lágyított rajta. Csak egy dolog hibádzott: a fiáker, amire itthon sajnos nem szállhatunk fel egy ilyen finom itóka után.
Mi ezzel a kávéval ünnepeltük az új év első vasárnapját. :)




Hofburg

Hozzávalók 2 személyre:

4 adag presszókávé
1 dl tej vagy tejszín
2 tk. cukor
2 ek. narancslikőr (Cointreau)
1,5 dl tejszín
1 csapott ek. porcukor
narancshéj a tálaláshoz

elkészítés:
  1. A tejszínt az 1 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük, és felhasználásig félretesszük.
  2. Két üvegpoharat megtöltünk forró vízzel, majd kiöntjük belőlük a vizet, és mindegyikbe 1-1 teáskanál cukrot, illetve 1-1 evőkanál narancslikőrt teszünk.
  3. Felöntjük 0,5-0,5 dl forró tejjel, majd a frissen lefőtt kávéval, és tejszínhabbal, valamint vékony csíkokra vágott narancshéjjal díszítjük.

Megjegyzés:
Nekem sajnos nem jól működik a citrushéjvágó eszközöm, ezért krumplihámozóval próbáltam nagyon vékony réteget lehámozni a narancsról, és azt éles késsel csíkokra vágtam. Látványilag nem olyan szép így a kávé, de azért megteszi.




...és a Hofburg kávéházban