2014. december 31.

Virslis, kelt túrókifli






Ennek a receptnek az eredetijét anno egy ismert receptgyűjtő oldalon néztem ki magamnak, és 3 alkalommal el is készítettem. Egyszer még útravalónak is ezt sütöttem, amikor koncertre mentünk a fővárosba.
Aztán valahogy feledésbe merült a recept. Most, amikor szilveszterre való sósságok után kutattam a neten, eszembe jutott ez a kifli, és úgy éreztem, szívesebben ennék ilyet, mint sima főtt virslit a szokásos körítéssel. Kicsit azonban változtattam, és vaj helyett olívaolajat használtam, illetve némi tk. lisztet, és még egy kis fűszert is csempésztem bele. Ha lehet, nekünk így még jobban ízlett, és bizony a jó részét ma ebédre be is termeltük. :D Ezért bátran ajánlom az óév utolsó napjára – vendégeink körében biztos sikert arathatunk vele. :)
 
Minden kedves Olvasómnak sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok! :)






Hozzávalók 12 kiflihez:

6 szál frankfurti virsli (lehet füstölt is)
30 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
25 dkg túró
2 tojás
2 ek. olívaolaj
1 ek. szárított csili
1 ek. kakukkfű
1 tk. só
1 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 ek. cukor
3 dkg reszelt parmezán sajt a szóráshoz

elkészítés:

  1. A langyos tejbe morzsolt élesztőt simára keverjük a cukorral, 1 evőkanál finomliszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval, fűszerekkel vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a túróval, és a felvert tojás nagy részét, valamint az olajat is hozzáadva, közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A virsliket keresztben kettévágjuk, kevés mangalicazsíron minden oldalukon megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, kb. 30x35 cm nagyságú, 1 cm vastag téglalapra nyújtjuk, hosszában kettévágjuk, majd az így kapott tésztasávokat egyenlő szárú háromszögekre szeljük.
  5. Egy virslidarabot a tésztaháromszög talpa felőli oldalára fektetünk, és a csúcs felé haladva feltekerjük. Így járunk el a többi tésztával is, majd a megtöltött kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  6. A tetejüket lekenjük a megmaradt felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és meleg helyen még 20 percet kelesztjük. Előmelegített sütőben készre sütjük, majd rácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc