2014. december 5.

Sonkás-zöldséges leveles pite






Nem is olyan régen, amikor életemben először adtam a fejem leveles tészta házilagos készítésére, kacérkodtam a sós töltelék gondolatával, de sajnos nem került rá sor, mert az édes töltelékek akkor előnyt élveztek, és nem maradt már tésztám kipróbálni a sós verziót. Azóta se gyártódott nálam leveles tészta, hiszen elég munkás, de a minap annyira megkívántam, hogy elővettem azt a receptemet, amit korábban fundáltam ki, és gondoltam, letesztelem bolti leveles tésztával, és ha ízlik az eredmény, akkor jöhetnek majd a sós töltelékkel készült házi, leveles finomságok.
Ezt a pitét olyan hamar sikerült gyomrunk tartalmává varázsolni, hogy megállapítottam, érdemes felvenni a kedvenc-listára, illetve így-úgy variálni más zöldségekkel és egyéb belevalókkal.






Hozzávalók 2 pitéhez:

2 cs. mirelit leveles tészta (270 g/db)
20 dkg füstölt, főtt sonka
15 dkg sárgarépa
10 dkg pritaminpaprika
8 dkg póréhagyma
3 dkg vaj

őrölt fekete bors
2 ek. tejföl
1 ek. mustár
1 cs. mozzarella (125 g)
1 kis tojás a kenéshez

elkészítés:

  1. A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk 10 percet, majd mindkét tekercset sütőpapírral bélelt tepsire helyezve kigöngyölítjük és keresztben kettévágjuk. Így 4 db téglalap alakú tésztát kapunk, amik közül kettőt külön-külön sütőpapírokra teszünk, és középen néhány helyen bemetszést ejtünk rajtuk. Ezekkel fedjük majd be a  töltött lapokat.
  2. A póréhagymát felkarikázzuk, a felforrósított vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockákra vágott sárgarépát és a felaprított paprikát. Pár percig sütjük, miközben sóval, borssal fűszerezzük. A kész zöldségragut kettéosztjuk.
  3. A sajtot lecsepegtetjük, vékonyra szeljük. A sonkát feldaraboljuk és kétfelé vesszük.
  4. A tölteni szánt tésztalapokat megkenjük mustáros tejföllel, majd ráhalmozzuk a sonkát, a zöldségkeveréket, és elrendezzük rajta a sajtszeleteket.
  5. A két töltött tészta széleit körben megkenjük felvert tojással, és befedjük a bevágott tésztalapokkal. A széleket lenyomkodjuk és lekenjük felvert tojással.
  6. Előmelegített sütőben pirosra sütjük, majd a sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk. Felszeleteljük és tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 20 perc