2014. szeptember 30., kedd

Krumplileves kolbásszal





Ezt a levest 2 évvel ezelőtt a „Kifőztük” magazinban találtam. Akkoriban már egy ideje jóban voltam a krumplilevessel, és gondoltam, kipróbálom ezt a kolbászos változatot is. Persze krémesítettem, mert kockára vágva nem szívesen eszem meg a főtt krumplit. A Kutyafül azonban szereti a krumplidarabokat, ezért hagytam benne egy keveset, hogy mindenkinek jó legyen.
Azóta kicsit változtattam a levesen, és került bele egyéb zöldség is. Nekünk így még jobban ízlik. :)




Hozzávalók 4 személyre:

10 dkg csípős kolbász (nálam Tóalmási tüzeskolbász, iszonyú csípős)
60 dkg krumpli (tisztítva mérve)
egy kis zellergumó fele (6 dkg, tisztítva mérve)
1 gyökér (5 dkg, tisztítva mérve)
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek.. porrá őrölt zellersó vagy fél csokor zellerzöld + só ízlés szerint
1 mk. őrölt kömény
1 mk. őrölt szerecsendió
½ mk. őrölt fekete bors
3 ek. kókuszolaj vagy 2 ek. mangalicazsír
2 púpozott ek. tejföl
1,3 l víz

elkészítés:
  1. A kolbászt vékony karikákra szeljük, serpenyőben, kis lángon kisütjük a zsírját, majd a zsírból kivesszük a kolbászkarikákat, és félretesszük.
  2. A hagymát felaprítjuk, a kolbászzsíron megdinszteljük, majd rátesszük a felkockázott krumplit, a szintén kockákra vágott zellert, a felkarikázott gyökeret, és pár percig pároljuk.
  3. Megfűszerezzük (ha friss zeller használata esetén előbb megmossuk, leszárítjuk, felaprítjuk és így tesszük a levesbe), felöntjük a vízzel, felforraljuk, majd közepes lángon puhára főzzük a zöldségeket.
  4. Szűrőkanállal kiveszünk a levesből 20 dkg főtt krumplit (ha közé került egyéb zöldség is, akkor azokat kiválogatjuk belőle, és visszatesszük a levesbe), és félretesszük. A levest botmixerrel krémesítjük.
  5. Egy keveset kimerünk a levesből, simára keverjük a tejföllel, és a többi leveshez öntjük. Hozzáadjuk a félretett főtt krumplit, a kolbászkarikákat, és tálaljuk.