2014. szeptember 28., vasárnap

Japán szilvás torta





A zöldségesnél vettem egy kevés japán szilvát, de akkor még nem tudtam, mi lesz belőle. Elég éretlenek voltak, de ezt csak akkor vettem észre, amikor már nekikezdtem a tésztának. Sőt eredetileg totál másfajta sütit terveztem, almával, de ahhoz ki kellett volna olvasztanom a fagyóba bevágott házi leveles tésztát, amiről még fogalmam sem volt, hogy menthető-e. Végül úgy éreztem, ahhoz jobban fel kell szívnom magam, hogy megint a levelessel bajlódjak, a nyújtás okozta izomlázat is ki kellett hevernem, ezért kitaláltam, hogy begyúrok egy kis flantésztát, és almás lesz, amúgy Michel Roux ringlós torta receptje alapján. Aztán jött a varia, hogy nem, inkább japán szilvásat sütök, és mire fölvágtam egyet, akkor kiviláglott, hogy kissé éretlen. Oké, semmi gond, majd cukros vízben puhítok rajta egy kis főzéssel.
Minden jól haladt, a nyers tészta szép lett, a szilva megpuhult, a krém csodásra sikeredett. Nagy boldogan toltam a sütőbe. Aztán a boldogságot felváltotta a méreg. A tészta ui. bár kívül szépen megsültnek látszott, belül bizony nyersnek hatott, és amikor megkóstoltam, majdnem kiköptem. Lehet, hogy velem van a baj, de nekem ez a flantészta egyáltalán nem illik össze az édes töltelékkel, holott a fent említett híres cukrászmester simán ajánlja nekünk édes töltéssel is. Hát nekem nagyon nem jött be.
Nem szoktam kétségbe esni, ha valami nem sikerül, inkább csak a kárba veszett időt sajnálom. Most sem okozott gondot, hogy mi csináljak, hogy megmentsem a sütit, és ne maradjunk édesség nélkül. Én bizony szépen leszedegettem a plöttyedt szilvát a krémről, lekapartam a krémet a sütiről, begyúrtam a jól bevált linzertésztámat, és voila, kb. 1 órával később már ott díszelgett a helyettes torta. Olyan finom lett, hogy ilyet máskor is sütök. :D
Egyébként a flantésztát imádom, a belőle készült empenada pl. abbahagyhatatlan kategória. :)





Hozzávalók 24 cm átérőjű pitesütő formához:

egy adag linzertészta
70 dkg cukrászkrém
70 dkg japán szilva
1 ek. zsemlemorzsa
1 ek. kristálycukor (elmaradhat, ha nem karamellizáljuk a tortát)

elkészítés:
  1. Elkészítjük a tésztát és a cukrászkrémet. 
  2. A tésztát enyhén belisztezett felületen akkorára nyújtjuk, amekkora a sütőformánk a peremével együtt (kb. 27 cm), kibéleljük vele a sütőformát, villával több helyen megszurkáljuk, majd nejlonzacskóba húzva, hűtőbe tesszük. A krémet hagyjuk langyosra hűlni.
  3. A meghámozott, kimagozott szilvaszemeket félbevágjuk. (Ha még nem elég érettek, előbb cukros vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük és hideg vízzel átöblítjük.).
  4. A lehűtött tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, elosztjuk rajta a krémet, elrendezzük rajta a felezett gyümölcsöt, és 180°C-ra előmelegített sütőben, alulról a 2. rácsra téve, 30 percig sütjük.
  5. A sütőből kivéve megszórjuk a cukorral – a hőfokot közben 200°C-ra emeljük –, és a középső rácsra téve addig sütjük, amíg a szilva karamellizálódni nem kezd. Ez 10-15 perc. (...elvileg, de nekem egyáltalán nem akart barnulni, ezért javaslom az utólagos munkát a karamellizáló pisztollyal, ami nekem sajna nincs. Ebben az esetben hagyjuk a tortát a 2. rácson, és süssük tovább 180°C-on.)
  6. Ha a torta megsült, rácsra tesszük, (ha kivehető aljú a sütőformánk, akkor pár perc múlva levesszük róla a sütőforma peremét, és a tortát így hagyjuk teljesen kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc