2014. szeptember 24.

Cukrászkrém





Szeretem az ilyen alaprecepteket. Ez a krém például sok mindenhez felhasználható, és garantáltan az van benne, amit az ember beletesz, nem hol-mi bolti, adalékanyagoktól hemzsegő krémporból főzött ál-akármi.
A receptet Michel Roux könyvéből vettem, és elsőként egy tortához használtam fel. Nagyon finom önmagában elnyalogatva is. :)





Hozzávalók 70-75 dkg krémhez:

6 tojássárgája
12,5 dkg kristálycukor
4 dkg finomliszt
5 dl tej
1 vaníliarúd
kevés porcukor vagy vaj

elkészítés:

  1. A tojássárgájákat a cukor egyharmadával hőálló tálba tesszük, fehéredésig keverjük, majd simára dolgozzuk benne a lisztet.
  2. A tejet a többi cukorral, a vanília kikapart magjaival, az üres vaníliarúddal lábasba tesszük, forrásig hevítjük, majd kivesszük belőle a vaníliarudat.
  3. A forró, cukros-vaníliás tejet vékony sugárban, állandó keverés mellett a tojásos keverékhez csorgatjuk, majd visszaöntjük a lábasba, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg már bugyogni nem kezd. Ezután még 2 percig főzzük.
  4. A forró krém tetejét meghintjük porcukorral, vagy vajdarabkákat szórunk rá, hogy ne bőrösödjön be (vagy folpackkal letakarjuk). Hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük. 3 napig eltartható. 

A csokoládés változathoz:
Az elkészült, még forró krémhez hozzáadunk 7,5 dkg jó minőségű, darabokra tördelt étcsokoládét, és alaposan elkeverjük az alapkrémmel.
Ebben az esetben érdemes kevesebb cukorral elkészíteni az alapkrémet, mert a csokoládé is édesíti.


Receptek cukrászkrém felhasználásával:
Almás-leveles tortácskák

Csokis szívsütik
Csokis-vaníliás krémtorta 
Japán szilvás torta