2014. szeptember 21., vasárnap

Csokis tortácskák almával és dióval





Ezt a sütit a szükség szülte. A szükség itt nem csak az édesség iránti olthatatlan vágyat jelenti, hanem egy dugába dőlni látszó másik süti miatti na-akkor-ezt-most-pihentetjük felkiáltással született döntés eredményét is. Történt ui., hogy eredetileg almás sütit akartam sütni, amihez leveles tészta kellett. Én meg végre nekiveselkedtem a házilag való készítésnek. Ez a művelet pedig elég érdekesre sikeredett, minekutána mérgemben bevágtam a félkész tésztát a fagyóba. A sütiehetnék azonban csak nem múlt. Felvillant bennem a nap folyamán korábban látott desszert képe. Mivel az fügés volt - és mi azt nem szeretjük –, rögtön átkonvertáltam almásra, és tettem bele még egy kis diót is. A mennyiségeken is változtattam egy csöppet, és egyéb sütőformám nem lévén, muffintepsiben sütöttem meg.
Igazán könnyű a tésztája, kicsit a brownie-ra emlékeztet, de nem annyira édes – épp nekünk való. Tejszínhabbal az igazi, de vaníliafagyival is el tudom képzelni.

Rozi, kedves, köszi a szupi receptet! ;)




Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
15 dkg vaj
10 dkg étcsoki
3 tojás
13 dkg nyírfaporcukor
1 nagy alma
0,5 dl félédes fehérbor vagy almalé
1 tk. citromlé (elmaradhat)
5 dkg durvára darált dióbél
1 tk. cukrozatlan kakaópor
7 dkg liszt

Tálaláshoz:
2,5 dl tejszín
1 ek. nyírfaporcukor
holland kakaópor
1 kis alma
citromlé

elkészítés:

  1. A meghámozott, magházától megfosztott almát felkockázzuk, lábasba tesszük, hozzáadjuk a citromlevet, a bort/almalevet, és fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. Leszűrjük és hűlni hagyjuk. 
  2. A tojások sárgáját a cukorral kihabosítjuk. A csokoládét a vajjal gőz fölött összeolvasztjuk, langyosra hűtjük, majd a cukros tojáshoz keverjük.
  3. Hozzáadjuk a párolt almakockákat, a diót, majd felváltva hozzáforgatjuk a kakaóporral, sütőporral elvegyített lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  4. A tésztát elosztjuk a kivajazott, kilisztezett muffintepsi mélyedéseiben, és előmelegített sütőben készre sütjük (tűpróba!.
  5. A megsült süteményeket a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kivesszük belőle, és fejre állítva tesszük a tányérokra.
  6. A díszítésre szánt almát megmossuk, magházát kivesszük, és néhány nagyon vékony cikket vágunk belőle. Ezeket megmártóztatjuk a citromlében, hogy tálalásig ne barnuljanak be. A tejszínt a cukorral habbá verjük, a tortácskák tetejére halmozzuk, meghintjük kakaóporral, és feldíszítjük az almaszeletkékkel.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 20 perc






Forrás: Aranymorzsa blog