2014. augusztus 30.

Fougasse aszalt paradicsommal és bazsalikommal





A fougasse-nak, ennek a francia lapos kenyérnek a fotója többször szembejött már velem a kenyeres könyvemben. Rendre meg is csodáltam jópofa alakját, de mostanáig nem kerítettem sort az elkészítésére, pedig nincs benne semmi ördöngösség, sőt. Igaz, hogy nincs kemencém, így aztán nem is süthetem meg annak forró padlózatán, miután kioltottam benne a tüzet. :D Mert hogy így készül ez a szépség eredetileg. De ha a pizza is remekül megsül sütőben, akkor nyilván ez is. A tésztába csempészhetünk olajbogyót vagy akár sajtot is, bármilyen zöldfűszerrel ízesíthetjük, de simán is finom.
Bár a könyvemben látott fougasse kis fantáziával szemlélve valóban létra alakú, a szó jelentését mégsem találtam sehol, ami igazolná a formáját. Sőt láttam olyat is, ami levélalakot idéz, szóval valószínűleg nem is kell azt hinni, hogy franciául a fougasse létrát jelentene. Angolul pedig akna, aminek aztán végképp semmi köze ehhez a kenyérhez, de az legalább biztos, hogy a fougasse az olasz focaccia megfelelője. :D






Hozzávalók 1 kenyérhez:

35 dkg fehér kenyérliszt
1 tk. só
3 dkg aszalt paradicsom
1 ek. aprított, friss bazsalikom (vagy szárított, morzsolt)
1 ek. extra szűz olívaolaj
2 dkg friss élesztő
kb. 2 dl víz
1 tk. cukor
olívaolaj a kenéshez

elkészítés:

  1. Az élesztőt kis tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, 1 evőkanál kenyérlisztet, kevés langyos vízzel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A felfutott élesztőt a többi vízzel és az olívaolajjal együtt a sóval vegyített liszthez adjuk, és tésztává dagasztjuk.
  3. Letakarva, meleg helyen 30 percet kelesztjük, majd lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, és kissé ellapítjuk, kihúzkodjuk.
  4. A tészta felületét megszórjuk a felaprított aszalt paradicsommal, a bazsalikommal, és 2-3-szor meghajtogatjuk, hogy a töltelék belevegyüljön a tésztába. Újra ellapítjuk.
  5. Téglalap vagy ellipszis alakúra nyújtjuk, és a tészta közepén 4-5, egymással párhuzamos, ferde bevágást ejtünk úgy, hogy a bevágások teljesen átvágják a tésztát, de ne érjenek ki a tészta széléig.
  6. A tésztát a két végénél fogva óvatosan meghúzzuk, hogy létrára hasonlítson, kiolajozott sütőlemezre fektetjük, és olajjal vékonyan megkent folpacckal letakarjuk. és Meleg helyen további 30 percet kelesztjük, vagy addig, amíg a duplájára nem kel.
  7. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, még forrón megkenjük olívaolajjal, és rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc