2014. augusztus 18.

Parker house zsemlék





Szemezgettem a kenyeres könyvemből, és most erre a jópofa péksütire esett a választásom. Úgy is régen ettünk már kalács jellegű kelt tésztát, itt volt hát az ideje. Készítés közben mosolyogtam magamon, mert a vadkovász után eljutottam a szárított élesztőig, holott talán épp fordítva kellett volna, hogy aztán ez utóbbi tésztaemelő ipari kreálmányt örökre eltemessem az emlékeimben. Na nem mintha baj lenne a tésztaemelési képességével, csak hát ez igen távol áll attól a természetességtől, ami pl. a vadélesztőre jellemző. Mégis szárítottat használtam ehhez a recepthez, mert egyrészt a könyv ezt írta, másrészt volt itthon 1 csomaggal, és nem akartam kidobni. Azt hiszem ez utóbbi volt a nyomósabb érv. Egyébként nem hiszem, hogy abban a bizonyos bostoni hotelban, ahol ez a zsömirecept megszületett, szárított élesztőt használtak volna.
A receptet persze picit módosítottam, mert az én lisztemnek kicsit több folyadékra volt szüksége, viszont az előírtnál kevesebb vajra, illetve 10 zsemle helyett nekem simán kijött 15 darab, de csak mert vékonyabbra nyújtottam a tésztát. Aki nagyobb zsemléket szeretne, az szaggassa nagyobbra, és nyújtsa vastagabbra, de nekünk most épp ekkorák kellettek, mert elvitelre készültek. Nagyon jót ettünk belőle az oda-vissza autóúton.
A vajjal való kenés számomra nem volt egyértelmű, mert nem nagyon derült ki, miféle éleket kéne megkennem. Hol van az éle ennek a zsemlének? Én nem találtam rajta ilyet, max. szélét, ezért aztán a hajtás egyik oldalát kentem meg vajjal, és így hajtottam félbe. Szerintem pont jó volt így.
Nekem külön tetszik, hogy ha szendvicsnek akarjuk elkészíteni, nem szükséges késsel félbevágni, mert a hajtás mentén szétnyithatóak, hála a vajazásnak. :)






Hozzávalók 10-15 darabhoz:

45 dkg fehér kenyérliszt
1,5 tk. só
1 ek. cukor
1 tojás
kb. 2 dl tej
1 tk. szárított élesztő vagy 2 dkg friss élesztő
5 dkg olvasztott vaj

elkészítés:

  1. A sóval, cukorral, szárított élesztővel elvegyített liszthez adjuk a felvert tojást, az olvasztott vaj felét és a langyos tejet. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  2. A tésztát lisztezett felületen 0,5-1 cm vastagra körlapra kinyújtjuk, és egy 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.)
  3. A tésztakorongok közepét fakanál nyelével közében lenyomjuk, a vájattól balra eső félköríves tésztarészt ecset segítségével lekenjük a maradék olvasztott vajjal, majd félbehajtjuk, és az íves szélét lenyomkodjuk. Így járunk el a többi tésztával is.
  4. A félholdacskákat sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, és folpackkall + konyharuhával letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  5. Előmelegített sütőben pirosra sütjük, és a tetejüket még forrón újra lekenjük olvasztott vajjal. Langyosra hűlve kínáljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc


Tipp: 
Ha friss élesztőt használunk, akkor kevés cukros tejben simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk. A többi tejjel a tojással és a vajjal együtt hozzáadjuk a lisztes keverékhez.