2014. július 25.

Lecsós-sajtos krumpli





Megint a fogalmam-sincs-mit-főzzek korszakomat élem, hiába van új konyhánk. :D Ennek megfelelően úgy kezdtem pucolni a krumplit, hogy fogalmam sem volt, mi lesz belőle. Aztán találtam a hűtőben egy kis maradék lecsót és sajtot, a spájzpolcon pedig konzerv kukoricát. Úgy gondoltam, akkor már felhasználhatnám a bableveshez tartogatott kolbászt is, és bocsánatot kértem tőle, hogy hiába készült fel rá lelkileg, hogy levesben kell végeznie, most át kellett állnia arra, hogy sütő általi halált fog halni. Azt mondta, nem baj, ő boldogan teljesít, hogy aztán... majdnem leírtam, hogy: reinkarnálódott kolbász legyen belőle.... és tessék, csak leírtam! :D ...szóval hogy neki mindegy, milyen ételbe ugrik fejest, lényeg, hogy nekünk jó legyen.
Miközben alakulófélben volt az ebéd, Anya itt mutogatta nekem a különböző sáljait és blúzait lobogtatva, hogy milyen árnyalatú lila párnákat tudna elképzelni a hálószobánkba, és közölte, hogy ebből - mármint nem a lila anyagokból - ő is szívesen enne, mert ígéretesnek látszik. Oké, ez megint nem a kreativitás csodája, de nekünk tökéletesen megfelelt – jól belaktunk belőle és hamar rájártunk a kihűlt maradékra is. :)




Hozzávalók 4 személyre, 24 cm átmérőjű sütőtálhoz:

5 nagy, főzni való krumpli
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
2 paradicsom
2 zöldpaprika
½ szál hegyes erős paprika
1 púpozott tk. őrölt pirospaprika
15 dkg füstölt kolbász (enyhén csípős)
4 ek. konzerv főtt kukorica
őrölt fekete bors

10 dkg trappista/eidami/gouda sajt
2 dl tejszín
1 tojássárgája
2 ek. mangalicazsír + a formához

elkészítés:

  1. A megtisztított vöröshagymát félbevágjuk, vékonyra szeljük, megsózzuk, és a felforrósított zsíron megdinszteljük.
  2. A tűzről levéve hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, majd a tűzre visszatéve rádobjuk a felkarikázott kolbászt, és hagyjuk, hogy kicsit kiengedje a zsírját.
  3. Rátesszük a karikára szelt paprikákat, a meghámozott, felkockázott paradicsomot, összeforgatjuk, és fedő alatt puhára főzzük. Közben néhányszor átkeverjük.
  4. Miközben a lecsó készül, a megpucolt krumplit 0,5 cm vastag karikákra szeljük, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük.
  5. Serpenyőben 1 evőkanálnyi zsírt hevítünk, rátesszük a krumplit, megsózzuk, ha szükséges, borssal ízesítjük és mindkét oldalukon megpirítjuk.
  6. Ha a lecsó elkészült, rátesszük a krumplit és a kukoricát, óvatosan átforgatjuk, majd a felét lerakjuk a zsírral vékonyan kikent sütőtálba.
  7. Nagy lyukú reszelőn sajtot reszelünk rá, és befedjük a maradék lecsós krumplival.
  8. A tojás sárgáját elkeverjük a tejszínnel, meglocsoljuk vele az ételt, és előmelegített sütő középső rácsára téve, készre sütjük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc