2014. július 18.

Lecsós batyu






Nagyon szeretem ezt a tésztát, már többször is használtam empenadához. Most felére csökkentettem a flantészta hozzávalóinak mennyiségét, és a töltelék is más lett, valamint az alakja sem a megszokott empenada-forma. Most batyu lett belőle. Igaz, nem lettek éppen a legszebbek, de a töltelék az mindent visz. Legalábbis nálam... meg a Kutyafülnél... és még Anya is odavolt érte. :D Egyszóval jó ötletnek bizonyult lecsóval megtölteni, és a répa is passzolt hozzá.
A tetejüket nyugodtan meg lehet kenni tojással, hogy kapjanak egy kis színt, de én ezt elhagytam, mivel eredendően az empenadákat sem szokták lekenni vele.






Hozzávalók 12 darabhoz:

a tésztához:
25 dkg finomliszt
12,5 dkg hideg vaj
1 ek. cukor
1 mk. só
1 tojás
kb. 40 ml hideg víz

a töltelékhez:
25 dkg paradicsom
20 dkg zöldpaprika
½ szál helyes erős paprika
25 dkg vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 ek. őrölt pirospaprika

1 ek. mangalicazsír
3 kis sárgarépa
15 dkg trappista sajt

elkészítés:

  1. A tésztához a tálba szitált liszt közepébe tesszük a cukrot, a sót, a kis kockákra vágott vajat, elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felvert tojást, és a vízzel összeállítjuk. Sima tésztává gyúrjuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
  2. A megtisztított hagymát félbevágjuk, vékonyra szeleteljük, megsózzuk, és a zsíron kissé megpirítjuk.
  3. A piruló hagymát  lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát. Rátesszük a nagyon vékonyra szelt paprikákat, a meghámozott, felkockázott paradicsomot, megsózzuk, és fedő alatt addig főzzük, amíg a leve majdnem teljesen elforr.
  4. A kis kockákra aprított répát gőz fölött puhulásig pároljuk, és a kész lecsóhoz keverjük. Hűlni hagyjuk.
  5. A tésztát lisztezett munkalapra tesszük, a felületét is meglisztezzük, és 1,5 mm vékonyra nyújtjuk. A lehulló széleket újra összegyúrjuk és kinyújtjuk.
  6. A tésztából 15 cm átmérőjű köröket szaggatunk, mindegyik körlap közepére teszünk egy kevés  reszelt sajtot, kissé lenyomkodjuk, majd ráhalmozunk 1-1 púpozott evőkanálnyi lecsót. A tölteléket a kanál hátával ellapítjuk, majd alulról és fölülről, ill. jobbról és balról is felhajtjuk a tésztát, és középen összecsippentjük.
  7. A batyukat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegíttet sütőben készre sütjük. A kisült sós süteményeket rácsra téve hagyjuk hűlni 2-3 percet, majd tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc