2014. július 16.

Almás-burgonyás kenyér





Fogalmam sem volt, mi lesz az első étel, amit az új konyhában készítek majd. Aztán elérkezett ez a nap is – megsütöttem az első kenyeret! :) Talán éppen azért döntöttem a kenyér mellett, mert semmit sem szeretünk nála jobban. :) Persze nem ez volt a legelső ennivaló, amit itt készítettem, hanem a hőn szeretett nokedli - csak hogy lássam, jól működik-e a gáz. Szerencsére nem volt semmi gáz – működött. :D Másnap pedig, amikor már a sütő is be lett üzemelve, vasárnapi ebédnek egy kis szaftos husit hoztam össze szintén nokedlivel. Sütős-főzős részleg letesztelve, oké, minden „műkszik”. :) A fent említett ételek azonban régi receptek, azokkal mégsem indíthattam az új ruhába öltöztetett blogot. Arról nem is beszélve, hogy az első ÚJ étel az új konyhában sokáig még fejben sem volt meg. Szóval ez a kenyér az, ami Az Elsőnek nevezhető. A konyha tehát hivatalosan is felavatódott. :D
A kenyér különlegessége az alma, pláne így krumplival kombinálva. Még sosem próbáltam ilyen formában, de évekkel ezelőtt láttam valahol, hogy az alma működőképes ebben a tésztában is. Mivel volt két szem almám, az egyik örömmel ugrott fejest a tésztába, a másik meg modellt állt a fotósorozathoz, és ahogy a mellékelt ábra mutatja, most is elkapott a gépszíj, és jól teliszórtam a bejegyzést képekkel. :D
Az alma savanykás aromája kellemesen érezhető, de igazából nem is lehet kitalálni, mi van a tésztában. A krumplinak köszönhetően pedig extra puha a belseje. Én kimondottan élveztem a pirított tökmagot is, ami még egy kis plusz élvezetet adott. A Kutyafül könyörgött a repetáért, pedig nem nagyon szimpatizál az almát tartalmazó ételekkel.
Szívből ajánlom mindenkinek, aki szívesen kóstol különlegesebb pékárukat. :)







 

Hozzávalók 1 kenyérhez:

25 dkg burgonya (lisztesre fövő fajta)
15 dkg savanykás alma
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg finomliszt
1 tk. só
2,5 dkg puha vaj
1 dl tej
1 dl víz
2,5 dkg friss élesztő
1 tk. méz
6 dkg tökmag

elkészítés:

  1. Az alaposan megmosott krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, és még melegen összetörjük. Hűlni hagyjuk.
  2. Az élesztőt kis tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk a mézet, és elkeverjük a meglangyosított tejes víz felével. Letakarva felfuttatjuk.
  3. 5 dkg tökmagot durvára vágunk, és zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  4. A sóval vegyített lisztkeverékhez adjuk az áttört krumplit, a nagy lyukú reszelőn lereszelt, alaposan kinyomkodott almát, a vajat, a felfutott élesztőt, a többi tejes vizet, és sima tésztává dagasztjuk. Ha szükséges, dagasztás közben adhatunk még hozzá lisztet vagy vizet/tejet. Letakarva 10 percig pihentetjük.
  5. A pirított tökmag felét lisztezett felületre szórjuk, rátesszük a tésztát, kihúzkodjuk, és elosztjuk rajta a maradék pirított tökmagot. Feltekerjük, 2-3 mozdulattal újra megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  6. A megkelt tésztát kerekre formázzuk, sütőpapírral bélelt sütőformába vagy lábasba tesszük (vagy tepsire helyezzük), és a felületét éles késsel tetszés szerint bevágjuk. Letakarjuk, és további 30 percet kelesztjük.
  7. A kenyér tetejét ecset segítségével vékonyan megkenjük vízzel, megszórjuk az 1 dkg-nyi egész szemű tökmaggal, meghintjük teljes kiőrlésű búzaliszttel, és 220°C-ra előmelegített sütőbe toljuk. A hőfokot 200°C-ra mérsékeljük, és a kenyeret készre sütjük. A formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-fölül sütés
sütési idő: kb. 50 perc