2014. június 27.

Ananászparfé csokis keksztálkában





Nem túl sűrűn nézem a blog emilcímét, de 2 héttel ezelőtt valamiért úgy éreztem, ideje meglesni, hátha üzent valaki a kanalamnak. :D És tessék, ott virított virtuális postaládámban egy levél, ami egy kedves felkérést tartalmazott. Eszem ágában sem volt nemet mondani rá, mert olyan termékekről szereztem tudomást, amiket örömmel népszerűsítek. A Bálint Cseppek gyógynövényekből előállított étrendkiegészítő készítményeit, azaz az ún. Bálint cseppeket és -csemegéket, hidegen sajtolt magolajokat, tinktúrákat és egyéb készítményeket mindenképp érdemes megvásárolni, ha fontos számunkra az egészséges táplálkozás. Nekem biztos az, és szerintem egyre többen érezzük úgy, hogy ideje lenne gátat szabni a tartósítószerektől és ízfokozóktól hemzsegő, élelmiszernek nevezett akármik fogyasztásának.
A Bálint Csemegék a fent említett cég új termékcsaládja. Érdekességük, hogy fagyasztva szárításos eljárással készültek, 100%-ban gyümölcsöt/zöldséget tartalmaznak, és nincs bennük sem hozzáadott cukor, sem pedig tartósítószer. Jól használhatóak joghurtok, fagylaltok, teák ízesítésére, felhasználhatjuk süteményekhez, desszertekhez, sőt akár gyümölcslevesekhez is.
Vegetáriánusok, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, kiválóan alkalmazható a különböző diétákhoz.
A nyárra való tekintettel én ezúttal fagyit készítettem fagyasztva szárított ananász felhasználásával. Korábban már próbálkoztam ananászos fagylalttal, de az nem ízlett ennyire. Most sokkal krémesebb, lágyabb lett, és az ananász ízét is intenzívebbnek éreztem, a tojás aromája pedig nem volt tolakodó. Ennek a fagyinak az is nagy előnye, hogy amikor megolvad, nem esik össze annyira, hanem megőrzi a mascarponés krém jellegét.
Akár haraphatjuk is a keksztálkának köszönhetően. :)






Hozzávalók 12 darabhoz (950 g fagylalthoz):

Parféhoz:
1 cs. (5 dkg) fagyasztva szárított ananász
6 tojássárgája
1 egész tojás
4 ek. citromlé
10 dkg nyírfacukor
45 dkg natúr joghurt
25 dkg 12%-os tejföl
4 dl tejszín

Csokis keksztálkákhoz:
recept itt

Díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
2 ek. hántolt, egész mandula

elkészítés:
  1. Az előkészületekhez egy szűrőtálat kibélelünk jó nedvszívó képességű ruhával, aláteszünk egy tálat, és a szűrőbe borítjuk a joghurtot és a tejfölt. Tányérral lefedve hűtőbe tesszük, és 3 napig hagyjuk, hogy a savó kicsöpögjön belőle. Közben egyszer kicseréljük alatta a konyharuhát. Ezután már dolgozhatunk is vele. (A tejfölös joghurtkrémsajtot helyettesíthetjük 25 dkg mascarponéval is.)
  2. A parféhoz a tojássárgákat az egész tojással, a citromlével, 5 dkg cukorral fém keverőtálba tesszük, és gőz fölött addig keverjük, amíg puding állagú nem lesz. A krémet levesszük a vízfürdőről.
  3. A tojáskrémet simára keverjük a tejfölös joghurtkrémsajttal (ez utóbbi nekem 28 dkg lett), valamint 5 dkg nyírfaporcukorral. Hozzáadjuk a szárított ananászt, és hagyjuk, hogy megszívja magát nedvességgel.
  4. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan az ananászos krémhez forgatjuk, majd a parféalapot jól zárható, tiszta, műanyag dobozba simítjuk. Min. 4-5 órára fagyasztóba tesszük. Tálalás előtt 20 perccel kivesszük a mélyhűtőből.
  5. A díszítéshez a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk. A mandulát durvára daráljuk vagy késsel összevágjuk, és zsiradékmentes serpenyőben enyhén megpirítjuk.
  6. A parféból 12 gombócot formálunk, és mindegyik keksztálkába beleültetünk egyet. A tetejüket meglocsoljuk 1-1 evőkanál olvasztott csokoládéval, megszórjuk tört mandulával, és máris tálaljuk. (A maradék parfét visszatesszük a fagyasztóba, vagy újabb gombócokkal pótoljuk a megüresedett keksztálkákat.)