2014. június 18.

Zöldséges lepény





Én sem vagyok teljesen komplett. A nyár - valószínűleg - egyik legmelegebb napján bekapcsoltam a sütőt! Tettem ezt azért, mert mindig érdekelt, milyen lehet a pizza teljes kiőrlésű lisztből, és ezt képes voltam erre a napra időzíteni. :D
Elsőre nem mertem teljesen fehér liszt nélküli lepényt sütni, ezért csak picit több, mint a fele liszt lett teljes kiőrlésű, és egyelőre nem is rozs- hanem búzalisztből. Ráadásul főtt krumplit is tettem a tésztájába. A készítése duplán izgalmas volt, mert az albérletben, ahol most lakunk, nem működik a sütő hőlégkeverés funkciója, holott az ilyen pizzaszerű tésztákat mindig azzal sütöm. Nagyon kíváncsi voltam tehát arra, hogy így milyen lesz, átsül-e rendesen egyáltalán.
Az eredménnyel végül nagyon elégedett voltam, mert szerencsére jól sikerült, és elmondhatom, hogy ebben a formában még a zöldpaprikát is jóízűen megettem. Arról nem is beszélve, hogy a Kutyát nagyon boldoggá tettem, mert hosszú idő után végre ehetett egy kis kelt tésztát.






Hozzávalók 1 lepényhez:


Tésztához:

20 dkg krumpli (tisztítva mérve)
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg fehér kenyérliszt
2 dkg friss élesztő
kb. 2 dl burgonya főzőlé
1 tk. só
1 tk. cukor
1 ek. olívaolaj


Feltéthez:
1 fej vöröshagyma
20 dkg zöldpaprika
10 dkg sárgarépa
10 dkg zöldborsó
1 ek. mangalicazsír
1 tk. ételízesítő
1 tojás
2 ek. 12%-os tejföl

elkészítés:

  1. A tésztához a krumplit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük (a főzőléből félretesszük a szükséges mennyiséget) és hűlni hagyjuk. Áttörjük, és a sóval vegyített lisztkeverékhez adjuk.
  2. Az élesztőt a cukorral és 1 evőkanál kenyérliszttel simára keverjük 1 dl krumpli főzőlében, és letakarva felfuttatjuk.
  3. A felfuttatott élesztőt a krumplis liszthez öntjük, hozzáadjuk az olajat, és sima tésztává dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.
  4. A feltéthez a hagymát finomra aprítjuk, a paprikát nagyobb kockákra vágjuk, és a zsíron pirulásig sütjük.
  5. A kis kockákra vágott répát gőz fölött előbb félpuhára, majd a borsót is hozzáadva készre pároljuk. Összekeverjük a hagymás-zöldpaprikás alappal, és ételízesítővel fűszerezzük. Kihűtjük.
  6. A tojást villával felverjük, hozzákeverjük a tejfölt, és a zöldséges alaphoz dolgozzuk.
  7. A megkelt tésztát lisztezett felületen vagy sütőpapíron 6-7 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk, tepsibe fektetjük és ráhalmozzuk a zöldséges alapot. Addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik, majd készre sütjük. Felszeleteljük és tálaljuk.
sütési hőfok: 230°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15-20 perc