2014. június 13.

Mustáros-zöldséges csirkemell rolád serpenyős burgonyával







Mostanában nem eszünk túl gyakran húst, mert kitaláltam, hogy éppen elég belőle heti egy alkalom is. Na nem mintha megutáltam volna. Nem, erről szó sincs, csak egyrészt nem árt ügyesednem a nem húsos fogások kapcsán is, másrészt a gyomrunknak sem kedvez, ha mindig hússal terheljük, harmadrészt meg egyre drágább is ez az általunk igen kedvelt alapanyag. Nem árt, ha kiváltjuk valami mással. A vasárnap azonban szent és sérthetetlen, akkor valahogy jól esik a tartalmasabb étel. :)
Mivel a Kutya nagyon szereti a mustárt... Mit szereti?! Egyenesen imádja – 3 szál virslit képes lenne egy egész üveg mustárral megenni, ezért neki akartam kedvezni ezzel a töltött husival. Az illata valami fenséges volt, és olyan jót evett belőle, hogy öröm volt nézni. Én már kevésbé voltam oda érte, mert mustárból nekem jóval kevesebb is elég. Amikor újra elkészítettem, módosítottam egy csöppet a recepten, és került bele egy kis méz is, ami igen jót tett az ételnek. Víz helyett pedig alaplevet használtam. Így már nekem is nagyon ízlett. :)




 

Hozzávalók 2 személyre:

Húsroládhoz:
1 egész (kb. 40 dkg) csirkemellfilé
10 dkg sárgarépa
3 szál újhagyma
2 tk. dijoni mustár
1 ½ ek. mustár
3 ek. olívaolaj
1 tk. méz
őrölt fehér bors

1,5 dl csirkehús alaplé

Körethez:
40 dkg krumpli (tisztítva mérve)
őrölt fekete bors
morzsolt majoránna

2 ek. olívaolaj
¼ csokor petrezselyemzöldje

elkészítés:
  1. Az egész húst fél mellfilékre vágjuk, két ív folpack alatt kiklopfoljuk, és a hússzeleteket mindkét oldalukon enyhén sózzuk, borsozzuk. Mindegyiket 1-1 ív alufóliára fektetjük.
  2. A szeletek töltésre szánt oldalát megkenjük 1 evőkanál sima és 1 tk. dijoni mustár keverékével. Fél órát állni hagyjuk.
  3. A sárgarépát zsülienre vágjuk, és gőz fölött roppanósra pároljuk. A megtisztított újhagymát és a fokhagymát is zsülienre vágjuk, és a párolt répával együtt 1 evőkanál olívaolajon megfuttatjuk.
  4. A langyosra hűlt zöldségeket kétfelé vesszük, és a hússzeletek egyik szélén, keskeny sávban elosztjuk. A húst a fólia segítségével feltekerjük, a fólia végeit összesodorjuk, és az így kapott hústekercset 2 evőkanál olívaolajon fedő alatt, kis lángon minden oldalukon pár percig elősütjük.
  5. A hústekercseket az alufóliától megszabadítva, minden oldalukon átpirítjuk, majd felöntjük 1,5 dl csirkehús alaplével, és adunk még hozzá ½ evőkanál mustárt.
  6. Fedő alatt pároljuk néhány percig, majd fedő nélkül, a mézet is hozzáadva addig pároljuk, miközben a mártással folyamatosan locsolgatjuk a húst, amíg a szaft be nem sűrűsödik alatta. Közben néhányszor átfordítjuk a roládokat. Ha kész, melegen tartjuk.
  7. A körethez a meghámozott krumplit hasábokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és kicsit hűlni hagyjuk. Felhevített olajon minden oldalukon megpirítjuk, közben fűszerezzük.
  8. A megmosott, leszárított petrezselyemzöldet felaprítjuk, a kész krumplira szórjuk és alaposan átforgatjuk.
  9. A húsroládokat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, tányérokra rendezzük, meglocsoljuk a mártással, és a fűszeres burgonyával együtt tálaljuk.