2014. június 4.

Sandokan csirke





Kiskoromban, a '80-as évek hajnalán volt egy pár külföldi filmsorozat, amit szívesen néztem. Az egyik egy indiai film volt Sandokan címmel. A főszereplőt nyilván nem kell bemutatnom sokaknak, mert szerintem az én korosztályom vagy a nálam idősebbek is biztosan emlékeznek rá. A fiatalabbak kedvéért azonban elárulom, hogy ő Kabir Bedi, aki a sorozatban Sandokan névre hallgatott, de egyben ő volt a Maláji Tigris is. Ha ma látnám ezt a sorozatot, biztosan nevetnék 1-2 jeleneten, de akkoriban nagyon izgalmasnak és érdekesnek tűnt, a zenéje pedig a Neoton Famíliának hála, beleégett a memóriámba.
Kabir Bedi abban az időben hatalmas népszerűségnek örvendett, kb. mint Izaura, és ez utóbbihoz hasonlóan, ő is ellátogatott a tigrisek földjétől igen csak messze lévő kicsiny hazánkba. A műsorvezető a nagyszerű Antal Imre volt. A mi kedves Sandokánunk sok egyéb mellett azt is elárulta, hogy szeret főzni, és megosztotta a nézőkkel egyik kedvenc ételének leírását. Anya persze azonnal beizzította agyának receptmegjegyzésre vonatkozó részét, és miután elkészítette Sandokán csirkéjét, máris gazdagabbnak éreztük magunkat - legalábbis egy jó étel erejéig mindenképp. Ez a recept az ún. Sandokan csirke volt. Anya később is gyakran megsütötte, de mint ahogy sok más étel, egy idő után ez is egyre ritkábban került asztalra, míg végül el is felejtődött. A recept persze Anya memóriájában maradt, így én most hosszú készülődés után végre megsütöttem.
Igazából nem vagyok biztos benne, hogy Kabir Bedi pontosan ezekkel a fűszerekkel készíti-e, de állítólag bármilyen fűszer mehet bele, amit csak otthon fellelünk. De: a kefír, a fokhagyma és a kakukkfű semmiképp sem maradhat ki, ezek elengedhetetlenül fontosak a Sandokan csirkéhez.
Eredetileg nem kell levenni a bőrt a csirkecombról. Anya se szedte le soha, aminek az volt a hátulütője, hogy a szaft jó részéből nekem nem jutott, mivel sosem szerettem a csirkebőrt. Azt leszedve pedig a szafttól is megfosztottam magam. Később Anya kicsivel több szafttal készítette, hogy nekem is jusson belőle. Bőrrel vagy bőr nélkül, ez az étel bizony nagyon finom.
Köretnek bármit készíthetünk mellé. Én ezúttal steak burgonyával és friss salátával tálaltam.
Akinek az epéje nem bírja az erőteljes fűszerezést, az csökkentheti a fűszerek mennyiségét.



 

Hozzávalók 4 személyre:

4 egész csirkecomb
2 dl kefir
2 gerezd fokhagyma
1 tk. bazsalikom
1 tk. majoránna
1 tk. kakukkfű
1 tk. rozmaring
1 mk. borsikafű
1 mk. tárkony
½ mk. őrölt fekete bors
1 ek. olívaolaj + a sütőtálhoz

elkészítés:

  1. A megtisztított fokhagymát áttörjük, és a többi fűszerrel, valamint az olajjal együtt a kefirhez keverjük.
  2. Egy hőálló tálat vékonyan kiolajozunk, belefektetjük a lebőrözött csirkecombokat, és eloszlatjuk rajta a fűszeres kefirt. Alufóliával lefedve, 1 napra, de min. 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a hús magába szívja az ízeket.
  3. Másnap előmelegített sütőben fólia alatt 30 percig párolva sütjük, majd levesszük róla az alufóliát, és pirulásig sütjük. Megsózzuk és tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 50 perc









Egy kis érdekesség Sandokan és a főzés kapcsán a Magyar Televízió 1987-es Főzöcske - Tv fazék c. műsora, amiből kiderül, hogy ez a csirkecomb azért nem pont úgy van fűszerezve, ahogy a műsorban látható. De sebaj! :D