2014. május 29.

Eperjoghurtfagylalt gyömbérrel





Az eperrel egyszerűen nem tudok betelni. Mégsem keverhetem mindig joghurtba, vagy különböző sütiket sem süthetek belőle egymás után, mert az egyáltalán nem kedvezne a kilóinknak, amitől ugyebár nagyon meg akarunk szabadulni. Persze lehet csinálni fogyókúrás süteményt is, de én most fagyira vágytam, ami az én verziómban szintén nem diétás, de napi 2 gömb miatt még nem fogom a fejemet a falba verni.
Azért is esett most a választás a fagylaltra, mert a Kutyafül pár napja már mondogatta, hogy meghív fagyizni. Én azonban hajthatatlan voltam, mert kb. 3 éve sem sütit, sem fagyit nem veszek már cukrászdában. Élvezem, hogy megcsinálhatom én magam is, és úgy, ahogy szeretem, ill. az sem utolsó szempont, hogy házilag elkészítve kicsivel kevesebbe is kerül. Így aztán a Kutyának is várnia kell, amíg az ilyen vagy olyan ízű jeges finomság itthon előállítódik. Szerencsére türelmes, és nem csábul el a cukrászdás édességekre.
Joghurtos eperfagyit egyébként már csináltam, de az nem volt krémes állagú, lévén, hogy a joghurtban elég sok a folyadék. Én viszont csak a selymesen lágy fagylaltokat szeretem. Ezért most egy krémes változatot próbáltam ki, ami bár nem készül el hipp-hopp, hiszen megelőzi egy kis „előjáték”, de érdemes rá várni, mert nagyon finom.





Hozzávalók:

Fagylaltalaphoz:
35 dkg földieper
88 dkg görög joghurt (2 nagy pohár)
2,5 dl habtejszín
8 dkg nyírfa-porcukor
1 tk őrölt gyömbér

Öntethez:
6 nagy eperszem
1 dl eperpüré
1 ek. nyírfacukor

Díszítéshez:
friss eperszemek
citromfű

elkészítés:
  1. A joghurtkrémsajtot előző nap eszerint a recept szerint elkészítjük. (1 nap elég neki, és kb. 40 dkg, krémes állagú krémsajtunk lesz.)
  2. A megmosott, kicsumázott epret 6 szem kivételével pürésítjük és félreteszünk belőle 1 dl-nyit.
  3. Az öntethez a félretett eperszemeket felkockázzuk, és az 1 dl eperpürével, valamint a nyírfacukorral kis lángon sűrűsödésig főzzük. Teljesen kihűtjük.
  4. A joghurtkrémsajtot alaposan elkeverjük a többi eperpürével, a cukorral és a gyömbérrel.
  5. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan az epres joghurtkrémhez forgatjuk, és az így kapott krémet jól zárható műanyag dobozba vagy doboz alakú fém sütőformába kanalazzuk. Mélyhűtőbe tesszük 1 órára, majd villával jól átkavarjuk. Ismét hűtjük 30-60 percet, és újból átkavarjuk.
  6. A fagylaltalap tetején kanállal több helyen mélyedéseket ejtünk, beletöltjük a kihűlt eperöntetet, és a tetejére is teszünk a megmaradt az öntetből.
  7. Pár órára mélyhűtőbe tesszük, majd fogyasztás előtt 20 perccel kivesszük a fagyasztóból. Friss eperszemekkel és citromfűvel díszítjük.