2014. május 27.

Gyömbéres-vaníliakrémes rizs földieperrel





Szégyen, nem szégyen, ismét bolti tejberizsalapot használtam, mert egyszerűen képtelen vagyok jó tejberizst készíteni házilag. Ez van sajnos. A bolti változatnak egyetlen előnye van: hamar megvan vele az ember. Jó-jó, van még egy másik előnye is: szerintem nagyon finom. :D Nekünk mindenesetre jobban ízlik, mint a házi, pedig amúgy mindenben a házi készítésűre esküszöm, de ez a kivétel, talán éppen azért, mert antitálentum vagyok a házi tejbepapi gyártásban. Aki viszont ügyes ezen a téren, az nyugodtan készítse házilag, sőt igazából jobban is teszi, ha elkerüli a boltnak azt a bizonyos polcát, ahol ez a papialap büszkén virít.
De azt legalább elmondhatom, hogy a házi puding készítésében nem vagyok béna, szóval ez a desszert csak félig ciki. :D






Hozzávalók 3 személyre:

Vaníliakrémes rizshez:

1 kis tojás
5 dl tej
5,5 dkg nyírfacukor
2 dkg finomliszt
1 vaníliarúd
őrölt gyömbér ízlés szerint
1 zacskó vaníliás tejberizsalap (nálam Dr. Oetker)
2,5 dkg vaj

Epres réteghez:
25 dkg földieper
1 ek. nyírfacukor

Tetejére:
13 dkg földieper
kb. 70 ml eperlé
1-2 zselatinlap

elkészítés:

  1. A vaníliakrémhez a tojást 2,5 dkg cukorral habosra kavarjuk, simára dolgozzuk benne a lisztet, és felöntjük 0,5 dl tejjel.
  2. A vaníliarúd magjait kikaparjuk, a vanília héjával együtt beletesszük  0,5 dl tejbe, és felforrósítjuk (nem forraljuk!). A tűzről lehúzva kivesszük belőle a vaníliarudat, és lassan adagolva hozzákeverjük a tojásos-cukros-lisztes tejet. Visszatesszük a tűzre, a lángot mérsékeljük alatta, és krémmé főzzük. Hűlni hagyjuk, és közben többször átkeverjük.
  3. A rizshez a többi tejet a maradék cukorral felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot, és kézi habverővel jól elkeverjük benne a tejberizsalapot. Gyömbérrel ízesítjük, jól elkeverjük benne a puha vajat, majd lefedve hagyjuk, hogy a rizs megpuhuljon. Kihűtjük, majd hozzákeverjük a vaníliakrémet.
  4. Az epres réteghez és a desszert tetejére szánt epret kicsumázzuk, megmossuk, lecsepegtetjük, feldaraboljuk, kiveszünk belőle 25 dkg-nyit, és ezt egy lábasban a cukorral 1 perc alatt összefőzzük. Kihűtjük, majd leszűrjük, és a levét felfogjuk.
  5. A zselatint pár percre hideg vízbe áztatjuk. Az eperlét felforrósítjuk és feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Kicsit hűlni hagyjuk.
  6. A desszertes poharak aljába 1-1 szűk evőkanálnyi cukros epret teszünk, rákanalazunk 2-2 evőkanál vaníliakrémes rizst, majd megint egy réteg eper és rizs következik.
  7. A desszertek tetejére ráhalmozzuk a friss eperdarabokat, és meglocsoljuk 3-3 evőkanál eperzselatinnal. Fogyasztásig hűtőbe tesszük. Tálaláskor tetszés szerint mentalevéllel vagy citromfűvel díszítjük.