2014. május 26.

Kapros-almás káposztasaláta





Ausztriai kint tartózkodásomnak köszönhetem hogy megszerettem a nyers káposztát. Ott mindig esznek salátát - előételnek vagy főételhez, ezért állandóan előttem volt többféle zöldség is. Azelőtt nem kerültem közelebbi kapcsolatba a nyers káposztával, csak az aprókáposztát szerettem húsos káposztának, de kint valamiért belekóstoltam. Csodák-csodájára nagyon ízlett. Aztán itthon volt alkalmam kipróbálni a cukros-ecetes változatot is, és azt is örömmel ettem, sőt egyszer vettem egy szép nagy fej káposztát, és legyártottam magamnak 1 hétre való adagot ezzel az előbb említett ízesítéssel.
Most viszont kicsit szaftosabbat akartam, ezért joghurttal és tejföllel kevertem el, ill. mivel a kapros-hagymás alma nálam nagy szerelem, most azt is tettem bele, csupán a sárgarépát hagytam ki belőle. Ezek bizony jól összeillenek a káposztával is, úgyhogy most nagy az öröm nálam, mert eggyel több nyers saláta van, amit jóízűen megeszek. Sajtos-túrós puffancsot készítettem mellé.




Hozzávalók 2 személyre:

Salátához:

1 alma
1 kis fej lila hagyma
18 dkg konyhakész, vegyes káposztasaláta
½ citrom leve
1 tk. nyírfaporcukor
½ mk. só
víz

Öntethez:
2 ek. natúr joghurt
1 ek. tejföl
1 ek. extra szűz olívaolaj
1 tk. nyírfaporcukor
őrölt fehér bors

3 szál friss kapor

elkészítés:

  1. A meghámozott, magházától megfosztott almát gerezdekre vágjuk, majd kis kockákra aprítjuk. Tálba tesszük és meglocsoljuk citromlével.
  2. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, az almához keverjük és felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
  3. Sóval, cukorral ízesítjük, összekeverjük, és háztartási fóliával lefedve, másnapig hűtőben érleljük. A salátát leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük.
  4. Az öntethez a joghurtot simára keverjük a tejföllel, az olajjal, a porcukorral, a borssal, a sóval, a felaprított kaporral, hozzáadjuk a káposztát, a hagymás almát, és jól összeforgatjuk. Tálalásig hűtőbe tesszük.