2014. április 7.

Sült túró





Megkívántuk az édességet, de hirtelen nem tudtam eldönteni, mit is süssek. Gyorsan felütöttem hát virtuális receptkönyvemet, és Edit receptjét választottam, akivel szakácstársak voltunk-vagyunk egy receptgyűjtő oldalon. Mivel ő azt írta, hogy ez egy nagyon könnyen és hipp-hopp elkészíthető desszert, sebtiben neki is fogtam és megsütöttem icipici módosítással. Igaz, nálam tovább kellett rá várni, ui. Edittel ellentétben én nem tepsiben, hanem ezekben a kis piteformákban sütöttem, ezért a túró mennyisége megkívánta a hosszabb ideig tartó sütést. Nekem egyébként nagyon tetszik olyan formában is, ahogyan ő készítette. Nagyon kellemes, könnyű desszert lett a jutalmunk. Közben rájöttem, hogy nincs nagy különbség a túrófelfújt és e között a süti között, ezért nyugodtan süthetjük akár hőlégkeveréssel is, kicsit magasabb hőfokon.







Hozzávalók 2 személyre:

25 dkg túró
5 dkg puha vaj
6 dkg nyírfaporcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 nagy tojás
1 citrom reszelt héja
2 dkg vaníliaízű pudingpor
5 dkg mazsola
vaj + liszt a sütőformához
porcukor a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A vajat habosra kavarjuk a nyírfaporcukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a túrót, a reszelt citromhéjat, valamint a pudingport, és alaposan összekeverjük.
  2. Hozzáforgatjuk az előzőleg vízbe áztatott és lecsepegtetett mazsolát, a kemény habbá vert tojásfehérjét, és a masszát kivajazott, kilisztezett kis pitesütőformákba simítjuk.
  3. Előmelegített sütőben megsütjük, majd a formákban hagyva, tortarácsra tesszük, és így hagyjuk langyosra hűlni. porcukorral hintve tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc