2014. április 4.

Szezámkrémes falatkák zöldfűszeres-tojásos krémsajttal






Boldog Kukta, azaz Tóth-Nacsa Ági ismét játékra invitált, és én örömmel mondtam igent, mert egy olyan alapanyagot mutatott be, ami természetes és tartósítószerektől mentes. Ez a magas minőségű magkrém- és magolajcsalád pedig a Donum Terrae névre hallgat. Mivel én magam is egyre jobban odafigyelek arra, hogy miből sütök-főzök, nem volt kérdés, hogy részt veszek ebben a játékos versenyben, amelynek mottója „Főzz a Donum Terrae-vel!”. Persze sütni is lehet. :D A magolajok közül sajnos csak a tökmagolajat ismerem behatóbban, de azt annál sűrűbben használom; van is egy pár vele készült receptem a blogon.
Most viszont kínálkozott a lehetőség, hogy megismerkedjek az egyéb magokból készült termékekkel is. Nevezetesen a szezámmagból előállított krémmel, azaz a szezámkrémmel, amit tahiniként is ismerhetünk: ez a sokak körében már jól ismert hummusz egyik fő alkotóeleme. Ezt kaptam ajándékba, hogy alkossak belőle valamit.
A verseny egyébként 3 hétig tart, és én már rögtön az 1. héten szerepet kaptam - az előétel kategóriában. Kicsit meg is lepődtem, mert nem számítottam rá, hogy ilyen hamar elő kell rukkolnom valami finomsággal, de egyáltalán nem bántam, mert így legalább jól megdolgoztattam az agykerekeket a jó ötlet reményében. Bár ez csak játék, mégis izgultam, mert attól féltem, hogy ha nem sikerül, amit kitaláltam, akkor elpazaroltam ezt a finom kis krémet. Szerencsére pillanatok alatt mi magunk is készíthetünk házilag szezámkrémet, ezért aztán hamar megnyugodtam. :)
Mivel kelt tészta rajongó vagyok, úgy gondoltam, nem lövök mellé, ha ehhez a recepthez is dagasztok, de nem élesztővel és nem is nagy kedvencemmel, a vadkovásszal, hanem sima kovásszal. A kovászos kelt tészta ui. majdnem olyan természetes, mint ez a prémium kategóriás magkrém, tehát összeillenek. Csakis azért nem dolgoztam vadkovásszal, mert egyrészt elég sok időbe telik, mire fényképezőgép elé kerül a kenyér, másrészt a rendes kovásszal készülő péksütikhez biztosan könnyebben kedvet kapnak azok, akik ezt a receptet ki szeretnék próbálni.
Mindenképp keverni akartam a szezámkrémet valamivel, mert önmagában szerintem elég tömény és számomra csöppet kesernyés is, ill. szerettem volna pluszt ízt is csempészni bele, amitől számomra érdekesebb. Úgy érzem, ez sikerült, és azon túl, hogy nagyon klasszul kiérződik belőle a szezámkrém, ott van azért a pirospaprika, a fokhagyma, valamint a mustár is. Ez a falatka finom önmagában is, de előételnek mégsem tálalhatjuk föl csak úgy pőrén – kell rá valami. Hogy még jobban megbolondítsam, jól bevált, házi készítésű mascarponémet hívtam segítségül, amit ugyan ezúttal nem volt időm több napig csepegtetni, de elég kemény volt ahhoz, hogy egy kis friss zölddel és tojással elkeverve élvezetes, és a közelgő húsvéthoz is méltó kenőanyag legyen.
Elárulom, most először vettem medvehagymát, direkt a játék kedvéért! Azt persze csak sejteni vélem, hogy milyennek kellene lennie a legjobb ízű macihagymának, mert amit én raktam a szatyromba, az eléggé feledhető. Természetesen bármilyen más zöldfűszert is belecsempészhetünk a kencébe.
Lényeg a lényeg, én ezzel az előétellel kívánok jó játékot a versenyben résztvevő gasztroblogger-társaimnak! Hajrá-hajrá! ;)







Hozzávalók 2 kenyérrúdhoz (kb. 80 db falatkához):

a kovászhoz:
12,5 dkg fehér kenyérliszt
3 g friss élesztő
0,8 dl víz

a tésztához:
az összes kovász
18,75 dkg fehér kenyérliszt
6 g só
1 ek. burgonyapehely
1,25 dkg puha vaj
kb. 1 dl víz
5 g friss élesztő
olívaolaj a kelesztéshez

a fokhagymás-paprikás szezámkrémhez:
1 gerezd fokhagyma
1 ek. olívaolaj
1 csapott tk. őrölt pirospaprika

2 ek. szezámkrém

a mustáros szezámkrémhez:
3 ek. szezámkrém
1 púpozott tk. mustár
1 ek. olívaolaj
őrölt fehér bors


a zöldfűszeres-tojásos krémsajthoz:
30 dkg házi készítésű mascarpone
őrölt fehér bors

4-5 szál medvehagyma és/vagy 1 kis csokor petrezselyemzöldje
3 főtt tojás
pirított szezámmag a szóráshoz

elkészítés:

  1. A zöldfűszeres-tojásos krémsajthoz 2-3 nappal korábban elkészítjük a mascarponét.
  2. A kovászhoz a lisztet összedolgozzuk a langyos vízben simára kevert élesztővel, letakarjuk, és 20°C-on hagyjuk dolgozni egy éjszakán át.
  3. Másnap a többi liszthez adjuk a sót, a burgonyapelyhet, a vajat, a langyos vízben elkevert élesztőt, a kovászt, és lágy tésztává dagasztjuk.
  4. A tésztát a vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük, letakarva, meleg helyen 20 percet pihentetjük, majd átgyúrjuk, és ismét pihenni hagyjuk 20 percet.
  5. Közben elkészítjük a különböző ízesítésű kencéket: a paprikás szezámkrémhez a felmelegített olajhoz keverjük a pirospaprikát, a sót, az áttört fokhagymát, és simára dolgozzuk az előzőleg jól átkevert szezámkrémmel. A mustáros szezámkrémhez a mustárt a szezámkrémhez keverjük – ettől kicsit összeugrik –, majd simára dolgozzuk a többi hozzávalóval. 
  6. A megkelt tésztából 2 egyforma gombócot formázunk, és kb. 3 mm vékony téglalapra nyújtjuk. A nyújtófa segítségével mindkettőt rátesszük egy-egy ív sütőpapírra.
  7. Az egyik tésztalapot megkenjük a fokhagymás-paprikás szezámkrémmel, a másikat a mustárossal, és a hosszabbik oldaluknál fogva, a papír segítségével feltekerjük.
  8. A kb. 40 cm hosszú rudakat átemeljük a sütőpapírral bélelt tepsire, átkenjük olívaolajjal, és befedjük folpackkal + konyharuhával. Meleg helyen megkelesztjük.
  9. A megkelt kenyérrudakat előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  10. A megmosott, leszárított zöldfűszerek leveleit lecsipkedjük a szárról, felaprítjuk, a házi krémsajthoz keverjük, megfűszerezzük és beleforgatjuk a felaprított főtt tojást.
  11. A kenyérrudakat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, mindegyikre 1-1 teáskanálnyi zöldfűszeres-tojásos krémsajtot kanalazunk, megszórjuk a zsiradékmentes serpenyőben megpirított szezámmaggal, és a szendvicseket petrezselyemlevélkékkel díszítjük. Tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc