2014. február 28.

Rumos-narancsos-túrós muffin mazsolával





Vasárnap reggel kicsit tovább aludtunk, mint egyébként, és amikor felébredtem, bevillant, hogy azt ígértem Anyának, hogy sütök valamit ebéd utáni desszertnek. Mivel azonban tényleg később ébredtünk, hirtelen nem jutott más az eszembe, csak a muffin – az úgy is hamar megvan.
Korábban már sütöttem rumos-túrós muffint Samy receptje alapján, és úgy emlékeztem, hogy ízlett. Úgy gondoltam, újra megsütöm, de ezúttal felhasználom azt az egy szem árva narancsot, ami a hűtőben dekkolt egy ideje. A sütibe egy kis csokit is csempésztem, de épp csak annyit, hogy aki beleharap, az megörüljön annak, hogy van a közepében egy kis meglepi.




Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
12 dkg finomliszt
12 dkg rétesliszt
½ cs. sütőpor
14 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
7,5 dkg puha vaj
2 tojás
½ görög narancs reszelt héja és leve
1,5 dl tejföl
15 dkg túró
2 ek. Portorico rum
7 dkg mazsola
4 dkg tejcsokoládé
vaj és liszt a tepsihez

Tetejére:

1 ek. narancslé

4 ek. porcukor
sózatlan pisztácia

elkészítés:

  1. A vajat a porcukorral, vaníliás cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tojásokat, valamint a narancslével, reszelt narancshéjjal elkevert tejfölt.
  2. A túrót kikeverjük a rummal, a tojásos masszához forgatjuk, majd hozzáadjuk a langyos vízbe áztatott, majd alaposan lecsepegtetett mazsolát. A sütőporos lisztkeveréket a tojásos-túrós masszához forgatjuk.
  3. A muffintepsi mélyedéseit kivajazzuk, behintjük liszttel, szépen elosztva belekanalazzuk a tésztát, és mindegyik közepébe belenyomunk 1-1, körömnyi darabra vágott tejcsokoládét.
  4. A tepsit előmelegített sütőbe toljuk, és a süteményeket készre sütjük. A kész muffinokat 1-2 perc elteltével kivesszük a sütőformából, és tortarácsra sorakoztatva teljesen kihűtjük.
  5. A narancslét alaposan kikeverjük a porcukorral, a muffinok tetejére csorgatjuk, és megszórjuk aprított pisztáciával.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc