2014. február 2.

Mazsolás túrófánk joghurtos szósszal





Még mindig nem sütöttem meg kedvencemet, a kelt tésztából lévő fánkot, hanem az égetett tésztás után most egy sütőpor hozzáadásával készült variációt kívántam meg. És milyen jól tettem! Mert ez a túrófánk most dobogós helyre került. Szerintem lekörözi a mandula-labdacsokat, amivel persze nem is nagyon lehet összehasonlítani, mert az másféle tésztából készült. Nem baj, nekem akkor is ez a kedvenc. A fő ok nyilván az, hogy túró van benne, és én azt nagyon-nagyon szeretem, a másik ok pedig a szósz – rettentően illenek egymáshoz. :) Alig bírtam ráparancsolni magamra, hogy ne egyem meg ebéd előtt a fánkok jó részét, pedig melegen vagy langyosan a legjobb. Végül nagy nehezen sikerült lebeszélnem magamat róla, és délutánra hagytam az élvezkedést. Ez a túrófánk kihűlve is Isteni!




Hozzávalók 25 darabhoz:

Tésztához:
2 tojás
2 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
egy csipet só
0,25 dl napraforgóolaj
1 ek. mazsola
1 ek. rum
15 dkg túró
15 dkg finomliszt
½ cs. sütőpor
1,5 l napraforgóolaj a sütéshez

Forgatáshoz:
6 dkg kristálycukor
1 mk. őrölt fahéj

Szószhoz:
7,5 dkg natúr joghurt

1 púpozott ek. tejföl
2 dkg porcukor

elkészítés:

  1. A szószhoz a hozzávalókat alaposan elkeverjük.
  2. A fánkhoz a tojásokat a kétféle cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a sót, az olajat, a rumot, és krémesre dolgozzuk benne a túrót.
  3. Beleforgatjuk az előzőleg vízbe áztatott, lecsepegtetett mazsolát és a sütőporos lisztet.
  4. Két teáskanál segítségével diónyi golyókat formázunk a tésztából, és óvatosan beleengedjük a bő, nem túl forró olajba. A lángot közben mérsékeljük.
  5. A fánkokat kisebb adagokban pár perc alatt aranybarnára sütjük (közben fordítunk rajtuk), majd papírtörlőre szedjük.
  6. Még forrón megforgatjuk a fahéjas cukorban, és azon melegében a szósszal együtt tálaljuk.