2014. január 27.

Cicás málnahab-roló





Végre sort kerítettem rá, hogy a 21. SAD!-ra én is megsüssem a magam édes „macskásságát”, hiszen az mégse járja, hogy én vagyok a játék háziasszonya, és pont én ne készítsek cicás sütit. Illett tehát nekem is kiötölnöm valamit. Most saját magam is megtapasztalhattam, milyen nehéz témát találtam ki, ui. eltartott pár napig, mire kialakult, hogy milyen süti legyen, hogy nézzen ki, hogyan tudom én azt megvalósítani, stb. Persze épp ez volt benne a jó – én magam is kihívásnak éreztem. Aztán egyszer csak hopp, megszületett a nagy ötlet! :D
Csak a macskafarok és a macskabajusz hiányzik egy kicsit, de mire eszembe jutott, hogy az is kellene, addigra már késő volt. Utólag kitaláltam, hogy a farkincát marcipánból is ki lehet alakítani – bár szerintem az nem illik annyira ehhez a sütihez –, ill. a bajuszkákat csokiból is meg lehet rajzolni és utóbb rábiggyeszteni a cicapofikákra. Sebaj, ez most ilyen lett! :)
Mivel Anyáék minden sütimből kapnak, erről se maradtak le. Amikor Anya meglátta a nyúlánk cicusokat, széles mosollyal kísérve dicsérte őket, én meg nagyon vigyorogtam a kedves szavak hallatán. Szerencsére az ízeket is sikerült eltalálni, úgyhogy anyukám kétszeresen is örült a sütinek.







Hozzávalók 6 darabhoz:

Rolókhoz:
4 lap mirelit leveles tészta (kisméretű téglalap alakú fajta)
1 tojás + kevés víz a kenéshez
½ mk. őrölt fahéj + 5 dkg kristálycukor a forgatáshoz
12 cukorgyöngy (a szemekhez)
cukormáz (az orrokhoz és ragasztóanyagnak)
3-4 kocka étcsokoládé (a pofikhoz vagy a bajuszhoz)

Málnahabhoz:
6 dkg mirelit málna
2 ek. porcukor
2,5 dl tejszín
1 cs. habfixáló

elkészítés:

  1. A mirelit leveles tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, majd egymás után nem túl vékonyra kinyújtjuk, és 1,5-2 cm széles sávokat vágunk belőlük.
  2. A tésztasávokat feltekerjük a habroló formákra (a túlnyúló részeket levágjuk), megkenjük vízzel hígított, felvert tojással, és körben megforgatjuk a fahéjas cukorban.
  3. A habrolókat egymástól távolabb a sütőpapírral bélelt tepsibe állítjuk, és 180°C-ra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben kb. 12 perc alatt aranybarnára sütjük. Hűlni hagyjuk, majd óvatosan, enyhén csavaró mozdulattal lehúzzuk a formáról a kész rolókat.
  4. A cicafejekhez a megmaradt tésztából sablon segítségével késsel kivágjuk a fejeket, és amikor a rolók már megsültek, ezeket is betesszük a sütőbe, és kb. 6 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk.
  5. A cicafejeken a szemek helyére kevés cukormázból pöttyöket nyomunk és ráültetjük a cukorgyöngyöket.
  6. Az orrocskákat és a pofikákat is megrajzolhatjuk cukormázból, de olvasztott csokoládét is használhatunk. Hagyjuk, hogy megdermedjenek. (Én a pofijukat olvasztott csokiból rajzoltam meg. Ha macskabajuszt is szeretnénk, akkor alufóliára megrajzolhatjuk azt csokiból, és ha már megdermedt, a cicák orra alá ragaszthatjuk egy pötty cukormázra ültetve.)
  7. A málnahabhoz a málnát lábasba téve, 1 evőkanál porcukorral sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk.
  8. A tejszínt félig felverjük, hozzáadjuk a többi porcukorral elkevert habfixálót, és kemény habbá verjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a kihűlt málnalekvárt, habzsákba kanalazzuk és betöltjük vele a habrolókat.
  9. A rolók felső, szűkebb végére is nyomunk egy keveset a málnahabból, és erre ültetjük a cicafejeket.
  10. A cicafejek alá, nyakkendő gyanánt nyomunk 1-1 kis habrózsát, és tálaljuk az édességet.