2014. január 21.

Sárgarépás palacsinta túróval töltve – variációk egy témára





Jó régóta ott lakott a hűtőben 2 sárgarépa. Majd' minden nap nézegettem őket, de hetekig nem nyúltam hozzájuk. Általában köretnek szoktam elkészíteni, most viszont valami mást akartam kihozni belőlük. Közben megkívántam a palacsintát is. Össze kellene őket házasítani – gondoltam. Ha a krumpli és a cukkini jó kapcsolatot ápol a palacsintatésztával, akkor tuti, hogy a répa se veszik össze vele: palacsintatészta előkészít, reszelő előkap, reszelt sárgarépa és palacsintatészta egymásnak örök hűséget fogad, és már meg is volt az ebéd. Persze nem ettem meg az összeset, maradt másnapra is. Mivel azonban a palacsintát kicsit szenvedős melegíteni (mikroellenes vagyok), kitaláltam, hogy szaftossá alakítom és sütőben sütöm meg. Az biztos, hogy nem utoljára készült. :)






Hozzávalók 9 palacsintához:

Palacsintatésztához:
15 dkg sárgarépa
10 dkg vöröshagyma
25 dkg finomliszt

1 tojás
5 dl 1,5%-os tej
2 dl víz
1 tk. só
½ mk. cukor
1 ek. olívaolaj

Töltelékhez:
30 dkg túró
4 ek. tejföl
1 ek. aprított metélőhagyma (szárított is lehet)
1 csapott tk. só
őrölt fehér bors

elkészítés:

  1. A tojást felverjük, kisebb adagokban, felváltva simára keverjük benne a lisztet és a vízzel hígított tejet, majd hozzáadjuk az olajat. A palacsintatésztát fél órát pihentetjük.
  2. A megtisztított sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát finomra vágjuk, összekeverjük a reszelt répával, és a pihentetett palacsintatésztához keverjük.
  3. A palacsintasütő serpenyőben kevés olajat hevítünk, merőkanállal elosztunk benne egy adag tésztamasszát (a merőkanál hátával széjjelebb húzzuk a répát a még nyers tésztán, hogy mindenhova egyenletesen jusson), és egymás után kisütjük a palacsintákat.
  4. A töltelékhez a hozzávalókat alaposan elkeverjük, és minden palacsintát megkenünk 1 púpozott evőkanálnyi töltelékkel. A palacsintát feltekerjük és tálaljuk.
Tipp:
Úgy is készíthetjük, hogy a feltekert palacsintákat megfelezzük, és hőálló edénybe rendezzük. 4 evőkanál tejfölt simára keverünk 1 tojássárgájával, 1 dl tejjel, sóval, borssal ízesítjük, és ezzel az öntettel meglocsoljuk a palacsintákat. 200°C-ra előmelegített sütőben pirulásig sütjük. Tálaljuk.