2014. január 2.

Vajas-tejfölös pogácsa






Még sosem sütöttem pogácsát. Pontosabban egyszer megpróbálkoztam vele sütőtudományom hajnalán, de az eredmény hatására jobbnak láttam, ha kicsit még pihentetem a témát. :D Jó sokáig tartott, mert időközben eltelt kb. 3 év. Egy ideje azonban kacérkodtam a gondolattal, hogy megint nekifogjak.
Gyerekkoromban szerencsém volt a nagyon finom pogácsákhoz, ami vagy az egyik nagymamám keze alól került ki, vagy más rokon kínált meg vele a vendégeskedések alkalmával. Én ezeket a pogikat „bástyapogácsának” neveztem, mert magasak voltak, és a tetejükön lévő, ropogósra sült bevágások bástyákra emlékeztettek. Először ezeket eszegettem le a pogácsáról, majd utána akkurátus módon majszoltam tovább a hajtogatott részeket. Hatalmas mennyiséget képes lettem volna elpusztítani belőle, annyira szerettem, és mivel elég ritkán jutottam hozzá, rögtön tripla adagot kellett feltankolni belőle. :D
Biztos vagyok benne, hogy az a régről ismert pogácsa vajas tésztájú volt, ezért most én is a vajas változattal próbálkoztam. Úgy gondoltam, tökéletes választás szilveszter napjára. Anya és a Kutyafül szerint „nagyon-nagyon finom” lett, gyorsan el is kapkodták a nagyját, csak ezt a kis mennyiséget sikerült megmentenem a fotózáshoz. Én azonban nem vagyok vele teljes mértékben elégedett, mert bár valóban igen ízletesre sikeredett, ez mégsem pontosan az a fajta, amit gyerekkoromban annyira nagyra tartottam. Mivel azonban ez az első ilyen jól sikerült, egyértelmű, hogy nem utoljára készült. Az ez után következők előtt viszont alapos kutatómunkát fogok végezni, hogy prezentálni tudjam azt, amiről feljebb írtam. :)




Hozzávalók kb. 100 darab pogácsához:

60 dkg liszt
1 ek. só
1 tojás
25 dkg hideg vaj
5 dkg olvasztott vaj
30 dkg tejföl
3 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
1 kis tojás a kenéshez

elkészítés:

  1. A langyos, cukros tejfölben elkeverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, a közepébe ütjük a tojást, felverjük és hozzáöntjük az élesztős tejfölt. Közepesen kemény tésztává dagasztjuk (ha ragad, még egy kis lisztet adunk hozzá), majd letakarva, 1 óra alatt megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen 1 cm vastag téglalapra nyújtjuk és megkenjük a langyosra hűlt olvasztott vaj harmadával.
  4. A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva a tészta közepéig behajtjuk, majd ismét megkenjük vajjal, és félbehajtjuk.
  5. Ismét megvajazzuk, és balról jobbra is hajtunk rajta egyet. A hajtogatott tésztát betakarjuk a kelesztőtállal, és min. 2 órát kelesztjük.
  6. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (A lehulló tésztaszéleket ismét összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd nyújtjuk, szaggatjuk.)
  7. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és miután a duplájára megkeltek, a tetejüket lekenjük felvert tojással. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20-25 perc