2013. december 31.

Sonkatekercs tormás tojáskrémmel töltve






Ezer éve ettem utoljára sonkatekercset. Mi egyébként sosem a hagyományos, tojásos töltelékkel készítettük, hanem csak sima majonézes tormával. Tojáskrémes töltelékkel talán csak valamilyen rendezvényen kóstoltam, ki tudja, mikor. Most kedvet kaptam hozzá, hogy kipróbáljam, és kikísérleteztem egy saját verziót. Meg kell mondjam, nekünk nagyon ízlett a végeredmény. :)

Minden kedves Olvasómnak sikerekben és eredményekben gazdag,
boldog új évet kívánok!




Hozzávalók 8 sonkatekercshez:

8 szelet jó minőségű pulykasonka (kb. másfél tenyérnyi nagyságú)
15 dkg puha vaj
5 dkg finomliszt
2 dl tej
7,5 dkg majonézes torma
1 mk. só
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 tk. mustár
1 tk. porcukor
1 ek. aprított metélőhagyma

elkészítés:

  1. A tojásokat keményre főzzük, majd kihűtjük, és a sárgájukat áttörjük.
  2. 5 dkg vajat felforrósítunk, rászórjuk a lisztet, simára keverjük, és világosbarnára pirítjuk.
  3. A rántást a tűzről lehúzva felöntjük a forró tejjel, majd a tűzre visszatéve kis lángon addig kevergetjük, amíg el nem válik az edény falától. Elzárjuk alatta a lángot, és teljesen kihűtjük.
  4. A kihűlt besamelhez adjuk a többi vajat, az áttört tojássárgáját, a majonézes tormát, a mustárt, a fűszereket, majd robotgéppel habosra kavarjuk és beledolgozzuk a metélőhagymát.
  5. A habzsákba töltött tojáskrémből minden sonkaszelet hosszabbik széle mentén 2 ujjnyi vastagságban csíkot nyomunk, és úgy tekerjük fel, hogy a hajtás alulra kerüljön.
  6. A töltött sonkatekercseket lefóliázzuk, és (a megmaradt krémmel együtt) pár órára vagy másnapig hűtőbe tesszük.
  7. Tálalás előtt a többi krémből rózsákat nyomunk a sonkatekercsek mindkét végébe és a tetejére.






Majonézes kukoricasaláta





Sok éven át egyik kedvenc köretem volt a majonézes kukorica, aztán valahogy feledésbe merült. Most, amikor azon gondolkodtam, mit is együnk az óesztendőben, eszembe jutott a fent említett köret. Úgy gondoltam, jó lesz a sonkatekercshez. Ezúttal egy kis pritamin paprikát is csempésztem bele, ill. a mártás se sima tejfölös, majonézes lett, hanem inkább tartármártáshoz hasonló.




Hozzávalók 2 személyre:

1 kis doboz konzerv kukorica
½ pritamin paprika (piros húsú)
1 ek. olívaolaj
2 ek. tejföl
2 ek. majonéz
1 tk. mustár
1 mk. porcukor
őrölt fehér bors
1 tk. olívaolaj

elkészítés:

  1. A magházától megfosztott paprika felét apró kockákra vágjuk, a felhevített olívaolajon pár perc alatt megdinszteljük, majd hűlni hagyjuk.
  2. A majonézes öntethez a hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a lecsepegtetett kukoricát, a dinsztelt paprikát, és fogyasztásig hűtőbe tesszük. Rántott húsok, halak vagy grillezett ételek mellé jól illik, de magában is fogyaszthatjuk.