2013. november 26.

Vanília esszencia





Nem mutatok újat ezzel a recepttel, hiszen nagyon sok gasztroblogon megtalálható már a vanília esszencia vagy -kivonat. Én csak azért teszem fel, mert néhány receptemben szerepel, mint hozzávaló.
Süteményekbe, krémekbe, fagylaltalaphoz kiválóan használható ez az intenzív aromájú, borostyán színű folyadék.




Hozzávalók 2 dl-hez:

2 dl 70%-os alkohol (vagy vodka, esetleg rum)
3 vaníliarúd

elkészítés:

  1. a) A vaníliarudakat éles késsel felhasítjuk, keresztben kettévágjuk, és 2,5 dl-es üvegbe tesszük. Felöntjük az alkohollal, és alaposan összerázzuk. (Én ezt a módszert választottam.)
    b) A vaníliarudakat éles késsel felhasítjuk, a magokat kikaparjuk, az üres tokokat pedig kb. 1,5 cm-es darabokra vágjuk. A vaníliamagokat a feldarabolt tokokkal együtt üvegbe tesszük, felöntjük az alkohollal és összerázzuk.
    Innentől kezdve az eljárás ugyanaz:
  2. Fénytől elzárt, hűvös helyen tároljuk, vagy sötét üvegben. Egy hétig minden nap felrázzuk, majd hetente csak egyszer. Kb. 1 hónap után már használhatunk belőle, de az igazi vaníliaízt csak 3 hónap múlva éri el.
  3. Fél év elteltével leszűrjük, kivesszük belőle a vaníliarudakat (amiből vaníliás cukrot is készíthetünk), leszűrjük és a folyadékot visszatöltjük az üvegbe.
  4. Ha használtunk belőle, folyamatosan feltölthető újabb adag alkohollal, ill. friss vaníliarúddal.