2013. november 25.

Currys karfiolkrémleves húsgolyóval



 


Életemben először vettem karfiolt! :D Hallom is, ahogy megszólalnak a fanfárok. :D Viccet félretéve, mindez azért történhetett meg, mert az egyik kedves rokonunktól hallottam a hírét, hogy milyen finom a karfiolfasírt. Akkor el is döntöttem, hogy én bizony elkészítem. A karfiolt csodák-csodájára régóta szeretem, de nem minden formában. Leginkább rántva, és csak akkor, ha pici rózsákra van szedve, vagy esetleg besamelmártásban sütve. Fasírtnak még nem ismertem, de úgy sejtettem, nekem való. Sajnos tévedtem. Pedig még le is fotóztam, mert olyan jópofák lettek a kis karfiolos golyóbisok. Sajnos harmadik kóstolásra sem ízlett igazán, a Kutya meg még az enyémnél is csúnyább fintort vágott, amikor leküzdött belőle egy fél falatot. Igaz, ő utálja a karfiolt, akárhogy is van elkészítve, úgyhogy nincs mit csodálkozni rajta. :D És ha már nekünk ennyire nem ízlett, akkor másnak-se-fog alapon inkább nem akartam mutogatni a blogon. A kukában landolt az egész, pedig nem szívesen dobok ki ételt. Úgy érzem, erőteljes átalakításra szorul a recept, és akkor talán ki lehet hozni belőle valami tényleg finomat.
De most jön a lényeg! Mivel maradt még egy fél fej karfiolom, fel kellett használnom. Nem volt kedvem a jól bevált rántott karfiolhoz, hanem inkább olyan ételt szerettem volna, amit még nem próbáltam. A karfiolleves éppen ilyen, ráadásul nem is szeretem. :D A fogyókúrám miatt azonban úgy gondoltam, hogy legjobb lenne mégis levesként viszontlátni, de akkor már kicsit átgondolva, hogy ne legyen annyira dominánsan karfiolízű. Így került bele krumpli is, ill. hogy tartalmasabb legyen, egy kis húsgolyó. És tényleg jól is esett, amikor bekanalaztam egy nagy tányérral. Nem hittem a szememnek, amikor láttam, hogy a Kutyánszki is jóízűen eszi. Bátran ajánlom minden leves- és karfiolkedvelőnek. :)





Hozzávalók:

a leveshez:
50 dkg karfiol
50 dkg krumpli
1,4 l zöldségalaplé
1 csapott mk. currypor
őrölt fehér bors

10 dkg reszelt trappista vagy eidami sajt
2-3 ek. aprított metélőhagyma a tálaláshoz

a húsgolyókhoz:
25 dkg sertés darált hús
1 ek. ketchup
1 ek. mustár

őrölt fehér bors
1 ek. mangalicazsír a sütéshez

elkészítés:

  1. A meghámozott krumplit felkockázzuk. A leveleitől megfosztott karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük.
  2. A zöldségalaplét felforraljuk, beletesszük a karfiolt, puhára főzzük, majd szűrőkanállal átszedjük egy tálba, és a háromnegyedét villával összetörjük. Félretesszük.
  3. A krumplit ugyanebben a főzőlében puhára főzzük, majd hozzáadjuk az összetört karfiolt, és az egészet leturmixoljuk.
  4. A levest újból felforraljuk, ízlés szerint fűszerezzük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, és felolvasztjuk benne. A félretett egész karfiolrózsákat visszaszedjük a levesbe, és összemelegítjük.
  5. A darált húst összedolgozzuk a többi hozzávalóval, a masszából kis golyócskákat formázunk, és a felhevített zsíron két részletben kisütjük.
  6. A levest tányérokba merjük, néhány húsgolyót szedünk bele, és megszórjuk aprított metélőhagymával.