2013. november 6.

Krumplis nudli hagymásan





Egy német oldalon találtam ezt a receptet, és az olvasása közben rájöttem, hogy Anya egy időben sűrűn készített ehhez nagyon hasonló nudlit, amikor szilvás gombócot főzött. Mivel a szilvás gombócot sosem szerettem, a kimaradt tésztából nudlit készített, és tejföllel, sajttal vagy esetenként paprikás szaftos darált hússal tálalta; és bár ezért a krumplis tésztájú nudliért sem rajongtam, azért így mégis szívesebben megettem. Néha kifejezetten jól esett. Most valahogy megkívántam, ezért kipróbáltam eszerint a recept szerint. Csak egy icipicit módosítottam rajta, mert nem raktam bele keményítőt. Nekünk nagyon ízlett, jó kis ruganyos lett a tésztája. Kimondottan jót tett neki, hogy kicsit megpirítottam. Mi tettünk rá tejfölt is, mert nálunk az elmaradhatatlan velejárója bármilyen kifőtt tésztának.
Feltétként tehetünk a nudlira valamilyen szaftos húst vagy akár gombát is. Köretként is fogyaszthatjuk pl. paprikás csirke mellé.
A nudlikat másként is formázhatjuk: a tésztából körömnyi darabkákat lecsippentünk, és azokat két (belisztezett) tenyerünk között hengergetve megformázzuk. Én ezt a saját módszert alkalmaztam, mert így sokkal gyorsabban haladtam vele, és a „kukackák” még szebbek is lettek.






Hozzávalók 4 személyre:

1 kg krumpli (héjastól mérve)
kb. 27 dkg finomliszt
1 tojás
1 mk. só
1 mk. szerecsendió
2 fej vöröshagyma
4-5 ek. olvasztott vaj
őrölt fekete bors
3 szál petrezselyem

elkészítés:

  1. A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük és lehéjazzuk. Hűlni hagyjuk, majd áttörjük.
  2. Hozzáadjuk a felvert tojást, a sót, a szerecsendiót, és szépen adagolva a lisztet, sima tésztává keverjük-gyúrjuk. 20 percig pihentetjük.
  3. Lisztezett felületen 30 cm hosszú, ujjnyi vastag rudakká sodorjuk, 5-6 cm-es darabokra vágjuk, majd kissé megsodorjuk, és a végeiket csúcsosra formázzuk.
  4. Forrásban lévő, sós vízben, adagonként kb. 5 perc alatt megfőzzük. Amikor a nudlik feljöttek a víz felszínére, leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük.
  5. A meghámozott hagymát felkarikázzuk, gyűrűire szedjük, és 2 evőkanál felhevített vajon aranybarnára pirítjuk. Kiszedjük a zsiradékból.
  6. A serpenyőben újabb adag vajat hevítünk, és a kifőtt nudlikat 4 részletben aranybarnára pirítjuk (a vajat közben pótoljuk, ha szükséges).
  7. A kész nudlit sóval, borssal fűszerezzük és megszórjuk pirított hagymával, valamint aprított petrezselyemmel. Tálaljuk.