2013. október 26.

Empenada sajtos túróval és virslivel






Ez az empenada nagyon meglepett ma. No de ne szaladjunk előre!
Az esős idő miatt elég nyomin ébredtem, nem volt kedvem semmihez, így főzni se. Mégis muszáj volt, mert mégse várhattam üres vacsoraasztallal a Kutyingert, aki messzire utazott a munkája miatt. Benéztem a hűtőbe, de a túrón és a virslin kívül semmi érdekeset nem találtam. Azaz, hogy volt ott tojás, hús meg más egyéb, de eszem ágában sem volt megint húsételt készíteni. A tojást meg nem nagyon akartam apasztani. Eszembe jutott, hogy év elején sütöttem empenadát. Akkor nagyon ízlett. Na, azóta se került rá sor újra, ezért jónak láttam megint megsütni, de ezúttal maradékokból. A hűtőben ui. ott aszalódott már 2 (!!!) hónapja egy csomó újhagyma, egy kis erős paprika és egy pár felbontott virsli. Utóbbi csak 1 hetes volt, alaposan becsomagolva zacsiba, nehogy összeházasodjon a jól ismert alattomos „nőszeméllyel”, Szalmon Ellával. :D
Menet közben alakult a recept, és csodák-csodájára olyan finomság sült ki belőle, hogy csak lestem. Az empenadák formázásával most is meggyűlt a bajom, nem könnyű ui. szépre alakítani a zsinórhoz hasonló tésztaszélt. De ez most nem nagyon izgatott, hiszen eredetileg le se akartam fotózni. Bizony, nyájas Olvasó, ha nem a blogra készül a kaja, akkor minden tök ronda, de finom, ha meg a blogra, akkor gyönyörű, de ehetetlen. Á, dehogy, el ne higgye senki, csak vicceskedek! :D
Szóval nem lettek túl szépek, de muszáj volt lencsevégre kapni őket. Kivételesen most a fotózást is összecsaptam, ráadásul az esős, felhős idő miatt nem is reménykedtem abban, hogy jó képek születnek majd, de az elkészült fotók láttán végül kellemesen csalódtam. Bár lehet, hogy pár évvel később újranézve a képeket megint negatív irányban fogok csalódni. :D




Hozzávalók 14 darabhoz:

a tésztához:
25 dkg finomliszt
10 dkg vaj
1 tojás
1 ek. cukor
1 mk. só
kb. 40 ml hideg víz

a töltelékhez:

25 dkg túró
10 dkg házi füstölt sajt
1 pár frankfurti virsli
½ szál hegyes erős paprika
1 csomó újhagyma
2 tk. szilárd vaj
őrölt fekete bors


elkészítés:

  1. A töltelékhez a virslit apró darabokra vágjuk, 1 teáskanál vajon megpirítjuk. Kiszedjük a zsiradékból, és félretesszük.
  2. A vajat pótoljuk, rátesszük a felkarikázott hagymát, a felaprított erős paprikát, és megdinszteljük.
  3. Hozzáadjuk a pirított virslit, a túrót, sózzuk, borsozzuk, sajtot reszelünk rá, és addig sütjük, amíg a sajt megolvad. Langyosra hűtjük. (Ha kihűlt, a sajt visszadermed, ezért kanállal kicsit fellazítjuk.)
  4. Elkészítjük a flantésztát. (A vizet csak apránként adjuk hozzá!) Ha túl lágy, fóliába csomagoljuk és hűtőben addig pihentetjük, hogy formázható állagú legyen.
  5. A tésztát enyhén lisztezett felületen 1,5-2 mm-esre nyújtjuk, és egy 14 cm átmérőjű müzlis tálkával kiszaggatjuk. (A lehulló darabokat újra begyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.)
  6. Egy tésztalap közepére 1 evőkanálnyi tölteléket halmozunk, a tésztát félhold alakban behajtjuk a töltelék fölött, és a széleket lenyomkodjuk.
  7. Az empenadát a kezünkbe vesszük, és befelé irányuló, csavaró mozdulatokkal kialakítjuk a jellegzetes, zsinórszerű mintázatot. (Ha a szélek eldolgozásakor a befejezésnél túl vastag lesz a tészta, nyugodtan lecsippenthetjük és felhasználhatjuk a következő adag nyújtásakor.) Így járunk el a többi tésztával is.
  8. Az empenadákat tálcára tesszük, és 20 perc hűtőben való pihentetés után sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben halványbarnára sütjük. Magában is ehetjük, de mártogatót is kínálhatunk hozzá.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 20 perc