2013. október 1.

Túrós-csokis minikenyerek





Ennek a receptnek az eredetijét pár évvel ezelőtt egy ismert receptgyűjtő oldalon találtam Túró Rudis muffin néven, és összesen egyszer sütöttem meg. Le is fotóztam akkor, és most megtaláltam a rég elfeledett képeket. Kedvet kaptam hozzá, hogy újra megsüssem, de ezúttal Túró Rudi nélkül, és icipicit módosítottam is rajta. A kis piteformákkal együtt vásárolt kenyérsütőformák most kapóra jöttek - ezzel a sütivel avattam fel őket. A mellé kínált maradék citromkrémmel együtt nekem különösen ízlett.
Megsüthetjük muffinformában is – akkor kb. 6 darab nagy muffin lesz belőle.
Én néha azt szeretem, ha a csoki folyós marad a süti tetején, de aki jobban kedveli, ha megdermed a csoki, az ne tegyen vajat a mázba.






Hozzávalók 3 db 13,5x6,5 cm-es kenyérsütő formához:

Tésztához:
3 tojás
12 dkg kristálycukor
7,5 dkg finomliszt
3 dkg búzadara
½ cs. sütőpor
25 dkg túró
1 citrom reszelt héja
½ citrom leve
1 tk. vanília esszencia
7 dkg étcsokoládé reszelve
3 dkg csokicsepp vagy durvára vágott étcsokoládé
vaj és liszt a sütőformákhoz

Tetejére és a tálaláshoz:
5 dkg étcsokoládé
½ mk. vaj
citromkrém


elkészítés:

  1. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük.
  2. A cukros tojáshoz adjuk a sütőporral, búzadarával elkevert lisztet, a citromhéjat és -levet, valamint a vanília esszenciát.
  3. A nagy lyukú reszelőn lereszelt csokoládét a csokicseppel (vagy a durvára vágott csokoládéval) együtt a tésztamasszához keverjük, és óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
  4. A kivajazott, sütőpapírral bélelt formákba 5-5 evőkanálnyi tésztamasszát kanalazunk, és 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük. A hőmérsékletet 150°C-ra csökkentjük, és készre sütjük a süteményeket.
  5. 2 percre résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját, majd még nagyobb résnyire, és a süteményeket a sütőben hagyjuk még jó 5 percig, hogy a tetejük ne essen össze.
  6. Az étcsokoládét a vajjal gőz fölött összeolvasztjuk, és bevonjuk vele a sütemények tetejét. Citromkrémet kínálunk hozzá.
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 30 perc