2013. augusztus 16.

Túrókarika sósan





Gyerekkori kedvenc a túrókarika. Anya nagyon sűrűn készítette, és mindig nagy volt az öröm, ha ezt tette elém. Egy ideje valamiért elég ritkán készül, de ha mégis, akkor mindig kapunk belőle kóstolót.
Túró nálunk mindig van itthon - csak úgy, mint tejföl és sajt –, mert ha nincs kedvem bíbelődni a főzéssel, akkor mindig túrógaluskát dobok össze belőle. Most eszembe jutott, hogy ezúttal mást kellene csinálni a túróból, és miután a túrókarikát még mindig nagyon szeretjük, én is elkészíthetném. Anya mindig sósan csinálta, nem édesen, ahogy sokan ismerik. Ettől függetlenül nagyon jól illik hozzá a kissé savanykás meggydzsem – amivel mi rendszerint esszük –, de tejföllel és sajttal is tökéletes. Én most azt a variációt osztom meg itt, amiben nincs főtt krumpli, de Anya azzal is szokta készíteni, mert szerinte úgy lágyabb lesz a tészta. Én szeretem így is, úgy is, de mégis csak a krumpli nélküli a kedvenc.




Hozzávalók 15 darabhoz:

Tésztához:
25 dkg finomliszt + a dagasztáshoz

25 dkg túró
1 kis tojás
1 tk. só
1,5 dkg friss élesztő
1 dl tej
1 mk. cukor
napraforgóolaj a sütéshez

Tálaláshoz:
savanykás ízű dzsem
tejföl (ízesíthetjük áttört fokhagymával)
reszelt sajt

elkészítés:

  1. Az élesztőt a langyos, cukros tejben simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A tojást tálba ütjük, felverjük, villával hozzákeverjük a túrót, a sót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a lisztet. Lágy tésztává gyúrjuk, majd meleg helyen, letakarva megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen 1 cm vastagságúra nyújtjuk, 6-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A közepüket az ujjunkkal kiszúrjuk és kicsit kiszélesítjük a lyukat. A fánkokat letakarva, negyedórát pihentetjük.
  4. Egy nagyméretű serpenyőben kb. 2 cm mély olajat forrósítunk, és a karikákat közepes lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük. Dzsemet és/vagy tejfölt, valamint reszelt sajtot kínálunk hozzá.