2013. augusztus 15.

Citromos-mascarponés tortácskák





A minap végre elkészítettem a régóta vágyott citromkrémet, és mivel hetek óta sütire vágytam, ehhez az édességhez fel is használtam. A kis torták alapja csak azért lett fehér piskóta, mert a lemon curd készítésekor kimaradt egy kis tojásfehérje. Természetesen hagyományos piskótával is ugyanilyen finom, de nem árt néha efféle mentőakciókhoz folyamodni, hogy semmi se vesszen kárba.
Azt már korábban elhatároztam, hogy a cuki kis piteformáimat piskóta sütésére is fel fogom majd használni, mert hullámos szélű sütit akartam, és a mérete is olyan jópofa. Persze 18 cm-es tortaformában vagy 2 darab 12 cm-es kapcsosban is megsüthetjük, mert olyat is lehet ám kapni abban a bizonyos bevásárlóközpontban.





Hozzávalók 2 darabhoz:

Piskótához:
3 tojásfehérje
6 dkg finomliszt
6 dkg porcukor
1 mk. sütőpor
1 tk. víz (ha szükséges)

Krémhez:
1 púpozott ek. citromkrém
10 dkg házi mascarpone
1 dl tejszín
1,5 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
1 tk. vanília esszencia
1 ek. Dr. Oetker instant zselatin fix

Díszítéshez:
2 ek. pirított mandulaforgács
1 tk. porcukor
½ mk. kakaópor

elkészítés:

  1. A tojásfehérjét a cukorral fényes, kemény habbá verjük, és óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet.
  2. A tésztamasszát elosztjuk 2 db 12 cm átmérőjű, kivajazott, liszttel behintett tartlet formában, és előmelegített sütőben készre sütjük. Pár perc elteltével kivesszük a sütőformából, és kihűtjük.
  3. A krémhez a mascarponét elkeverjük a porcukorral, a citromkrémmel, a habbá vert tejszínnel, és beleforgatjuk a zselatin fix porti. Kicsit dermedni hagyjuk.
  4. A tésztalapokat megkenjük a krémmel, megszórjuk világosra pirított mandulaforgáccsal, és meghintjük a kakaós porcukorral.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc