2013. május 26.

Frank hagymás lepény







Imádom a kelt tésztát, legyen az kenyér, péksütemény, pizza vagy valami édes buktaféle, és még sorolhatnám. Nem vagyok egyedül ezzel, mert a Kutyánszki talán még nálam is jobban odáig van érte.
Amikor ezt az ételt megláttam egy receptkönyvben, azonnal tudtam, hogy egyszer sort kerítek rá. El is jött a megfelelő alkalom, mert a Kedves mostanában majd' minden nap sokáig dolgozik - ezzel akartam kedveskedni neki. Nagy volt az öröm, amikor ezzel a lepénnyel kínáltam. Be is puszilta a nagy részét.
Direkt magasabb tésztaperemet szerettem volna, de akinek szimpatikusabb, az készítse úgy, ahogy a pizzát szokás. A rengeteg hagyma pedig senkit se rettentsen el, ennek a lepénynek épp ez a lényege! Akinek érzékeny a gyomra a hagymára, az se féljen egy cseppet se, mert a töltelék nagyon lágy, enyhén édeskés ízű, és utólag a leheletünk sem lesz tőle kellemetlen, ill. a gyomrunk sem szenved károkat. Nyugodtan el lehet hinni. Pl. Anya is tart a hagymától, mégis jó szívvel gondol erre a lepényre.








Hozzávalók 2 db 22 cm-es lepényhez:

Tésztához:
40 dkg finomliszt
8 dkg vaj
1 tojás
2 dkg friss élesztő
kb. 1,2 dl tej
1 mk. cukor
1 tk. só

Töltelékhez:
70 dkg vöröshagyma
25 dkg füstölt, húsos szalonna felkockázva
4 dkg vaj
15 dkg Crème fraîche vagy tejföl
3 kis tojás
őrölt fehér bors
őrölt kömény


elkészítés:

  1. A tésztához a liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd simára keverjük egy kevés langyos tejjel, és betakarjuk egy kis liszttel. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a villával előzőleg felvert tojást, a többi tejben felolvasztott, langyosra hűlt vajat, és tésztává dagasztjuk. Letakarva 1 órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát kettéosztjuk, gombócokká formázzuk, és letakarva kelesztjük 10 percet.
  4. Lisztezett felületen mindkettőt akkorára nyújtjuk, hogy a kerek pitesütő- vagy kapcsos tortaformába illesztve legyen egy kis pereme. Letakarva kelesztjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
  5. A szalonnát a vajon üvegesre sütjük, rátesszük a vékony karikákra szelt hagymát, megsózzuk, és addig dinszteljük, amíg meg nem puhul. Langyosra hűtjük.
  6. A crème fraîche-t simára dolgozzuk a felvert tojásokkal, borssal, fűszerköménnyel ízesítjük és összekeverjük a hagymás alappal.
  7. A tölteléket elsimítjuk a tésztán, és előmelegített sütőben készre sütjük. Langyosan fogyasztjuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc