2013. május 25.

Ananászfagylalt







Mostanában, hogy újra felfedeztem magamnak az ananászt, több olyan receptet is feltettem a blogra, amiben ez a hihetetlenül finom gyümölcs szerepel. Most is volt még a hűtőben egy kisebb ananász, és már látszódott rajta, hogy hamarosan megromlik, ha nem készítek belőle valamit. Arra gondoltam, miért ne lehetne belőle fagyi, főleg, hogy gyümölcsös fagylaltokat jóval ritkábban csinálok, mint pl. rumos diósat vagy egyéb, nem gyümölcsből lévőt. Tojás alapú fagyit sem készítettem még, ezért úgy éreztem, éppen itt az ideje kipróbálni. Egy korábbi ananászos receptemet vettem hozzá alapul, amihez szintén főzött tojáskrémet használtam, csak ebbe a mostaniba beleforgattam a fehérjehabot is. Persze fokozhattam volna még tejszínhabbal, de azt már fölöslegesnek éreztem. Akinek szimpatikusabb, az tojásfehérje helyett nyugodtan tehet bele habbá vert tejszínt, de akkor valószínűleg kicsit több ananász kell hozzá, hogy hangsúlyosabb legyen az íze.
Nekem most jól esett egy kis üde gyümis fagyi a legutóbbi gesztenyés után, és közben elterveztem, hogy hamarosan minimum háromféle fagyit is bekészítek a fagyóba, hogy lehessen válogatni.




Hozzávalók kb. 12 gombóchoz:

1 kis ananász (előkészítve kb. 25 dkg)

0,5 dl 100%-os bio ananászlé

25 dkg 12%-os tejföl vagy házi mascarpone

9 dkg cukor

2 tojás


elkészítés:

  1. A tejfölt fél napig csepegtetjük, majd tálba tesszük.
  2. A meghámozott, torzsájától megfosztott ananászt felkockázzuk, lemérjük, kivesszük belőle a szükséges mennyiséget, és turmixgépben egy kevés ananászlével hígítva pépesítjük.
  3. A gyümölcspépet lábasba tesszük, és kis lángon, kevergetve felforraljuk. Miután kihűlt, összekeverjük 3 dkg cukorral és a tejföllel.
  4. A tojássárgáját a többi cukorral vízgőz fölött krémesre főzzük, majd elzárjuk alatta lángot, és a forró krémbe forgatjuk a felvert fehérjehabot. Hűlni hagyjuk.
  5. A langyos tojáskrémet elkeverjük az ananászos tejföllel, jól záródó műanyag dobozba öntjük, és mélyhűtőbe tesszük (nem szükséges átkeverni).
  6. 20 perccel tálalás előtt kivesszük a fagyasztóból. Tálaláskor kis darabokra vágott friss ananászt kínálunk mellé.