2013. május 12.

Mascarponés túrófagylalt citromzselével







Van egy pár édesség, amiket gyors egymás utánban el akarok majd készíteni. Sajnos 1-2 hozzávaló még hibádzik, ezért most olyan nyalánkságot csináltam, amihez minden adott volt. Kedvenc gasztrobloggerem, …konyhán innen – kerten túl... nemrégiben egy guszta fagyit mutogatott a blogján, amit nagyon megkívántam, és mivel volt itthon tejfölöm, 2 nap alatt készítettem belőle egy kis házi mascarponét. Mi szinte csak a mascarponés fagyikat szeretjük, mert lágy és krémes.
A maradék 3 citromom már kezdett fonnyadni, ezért kézenfekvő volt, hogy ezek kerülnek a fagyiba, úgy is régóta terveztem már, hogy citromosat is készítek. Igaz, ez nem egy klasszikus citromfagylalt, de nyomokban azért mégiscsak tartalmazza – öntet formájában. Kellemesen harmonizál az édes túróval. Alig vártuk, hogy megfagyjon, és miután a fagyikám modellt állt a fotózáshoz, boldogan kanalazhattuk.
Nem érdemes újból visszafagyasztani, mert a túró morzsalékossá válik.




Hozzávalók kb. 16 gömb fagylalthoz:

Fagylaltalaphoz:
25 dkg túró
15 dkg házi mascarpone
2,5 dl tejszín
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
8 dkg porcukor
1 citrom héja

Citromzseléhez:
2 citrom leve
1 citrom héja
1 dl víz
4 dkg cukor
2 ek. étkezési kukoricakeményítő

elkészítés:

  1. Az áttört túrót alaposan összekeverjük a mascarponéval, a kétféle cukorral és a citromhéjjal.
  2. A tejszínt habbá verjük, és a mascarponés túróhoz forgatjuk. A krémet dobozba kanalazzuk és betesszük a fagyasztóba. 1 óra elteltével átkeverjük, utána már nem szükséges.
  3. A citromok levét kifacsarjuk és elkeverjük a keményítővel.
  4. A vizet a cukorral és a citromhéjjal lábasba tesszük, addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad, majd a keményítős citromlevet is hozzáöntve, kis lángon zselés állagúra besűrítjük. Hűlni hagyjuk.
  5. A már jégkásás fagylalt tetejére öntjük a citromzselét, evőkanállal finoman belekeverjük a fagyiba, és hagyjuk, hogy teljesen megfagyjon.





A recept a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is megjelent.