2013. április 14.

Epres-tojáslikőrös szelet





Tegnap nagyon szép tavaszi napra ébredtünk, én mégis mérges lettem a Kutyára. Ennek hangot is adtam, mire ő elszégyellte magát. Így ment el, miközben én itthon takarítottam. Közben felhívott, és közölte, hogy valami meglepit tartogat számomra, csak várjam meg, míg hazaér. Hmmm, meglepi... Vajon mi lehet az? Amikor hazaért, vigyorogva vett elő a bevásárlószatyorból egy doboz epret. Azonnal fülig ért a szám, de eper ide vagy oda, a haragom már rég elpárolgott, mire hazaért. Nagyon jól esett ez a figyelmesség tőle, hiszen tudja, hogy eperimádó vagyok. Sajnos ezek az eprek még nem olyan ízűek, mint a nyáron érő társaik, ezért azonnal eldöntöttem, hogy ebből bizony süti lesz. Amikor megláttam a konyhaszekrény tetején a még bontatlan tojáslikőrt, nem volt kérdés, hogy az is kerül majd bele.
Ezzel a finom édességgel indult a szombati konyhai „egésznapozásom”, és nagy hirtelen lett süti és ebéd is vasárnapra, levessel együtt.




Hozzávalók 37x22 cm-es tepsihez:

Tésztához:
3 tojás
4 ek. hideg ásványvíz
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg finomliszt
2,5 dkg étkezési kukoricakeményítő
1
½ tk. sütőpor

Krémhez:
20 dkg natúr joghurt lecsepegtetve
20 dkg 20%-os tejföl
1 dl tojáslikőr
6-8 dkg porcukor
1 vaníliarúd kikapart magja vagy 1 cs. Bourbon vaníliás cukor
6 zselatinlap
2,5 dl habtejszín
kb. 40 dkg eper

Díszítéshez:
porcukor
eperszemek

elkészítés:

  1. A tojások fehérjéből a porcukorral fényes, kemény habot verünk, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat és a vizet.
  2. A sütőporral, keményítővel vegyített lisztet óvatosan a tojásmasszához forgatjuk, majd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben megsütjük, majd a formából kivéve, nedves konyharuhára borítjuk és hagyjuk kihűlni.
  3. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. Az eperszemeket megmossuk, kicsumázzuk és félbevágjuk.
  4. A joghurtot 0,5 dl tojáslikőrrel, a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival simára keverjük.
  5. A zselatint kinyomkodjuk, a többi (meglangyosított) tojáslikőrben feloldjuk, majd hozzákeverünk egy kevés joghurtos krémet, és a többi krémhez dolgozzuk. Óvatosan hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt.
  6. A tésztalapot keresztben félbevágjuk, az egyik lap köré süteménykeretet teszünk, vagy megfelelő méretű tepsibe fektetjük, és elrendezzük rajta a félbevágott eperszemeket. Rásimítjuk a krémet, majd befedjük a másik tésztalappal. 4 órára hűtőbe tesszük.
  7. A süteményről levesszük a keretet (vagy ha tepsibe tettük a tésztát, akkor abban benne hagyva) felszeleteljük, meghintjük porcukorral, és eperszemekkel díszítjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 15 perc