Apjukom megkérdezte, ma milyen kenyeret fogok sütni – „Hmmm, még fogalmam sincs, majd kitalálok valamit.” - hangzott a válaszom. Aztán gyorsan megszületett az ötlet – teszek bele egy kis ezt meg azt, de mégis olyat, ami eltér az eddig sütöttektől. Így került bele ezúttal csili és metélőhagyma, és közben kitaláltam a formáját is, amihez egy újonnan vásárolt zománcos sütőforma adta az ötletet. Amikor megsült a kenyér, nagy izgalommal szegtem meg, de aztán csüggedten nézegettem a kenyérszelet mintázatát, ui. az nem is lett olyan különleges, mint amire számítottam. Az íze és az állaga viszont... huhuhúúú, azt hiszem, sosem sütöttem még ennél finomabb kenyeret, pedig ez már a sokadik dagasztás eredménye. A héja csak úgy ropog, a tésztája ruganyos, és a csili kellemesen érződik benne. A Kutyafül igen jót reggelizett belőle.
Az új sütőforma pedig nagyon jól vizsgázott – hiába, a régi típusú zománcos cuccoknál nincs is jobb!
Hozzávalók 35 cm-es kenyérsütőformához:
40 dkg fehér kenyérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 ek. aprított metélőhagyma
1 csapott ek. só
1 mk. őrölt csili
10 dkg tejföl
1 ek. olívaolaj
2,5 dkg friss élesztő
kb. 3 dl langyos víz
1 ek. méz
napraforgóolaj a kenéshez
elkészítés:
40 dkg fehér kenyérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 ek. aprított metélőhagyma
1 csapott ek. só
1 mk. őrölt csili
10 dkg tejföl
1 ek. olívaolaj
2,5 dkg friss élesztő
kb. 3 dl langyos víz
1 ek. méz
napraforgóolaj a kenéshez
elkészítés:
- Az élesztőt 1 dl langyos, mézes vízben simára keverjük és letakarva felfuttatjuk. A tejfölt a többi vízzel együtt megmelegítjük, majd elkeverjük az olajjal.
- A sóval, fűszerekkel vegyített lisztkeverékhez adjuk a felfutott élesztőt, a tejfölös-olajos vizet, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva megkelesztjük.
- A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk úgy, hogy a hosszabbik oldala 35 cm hosszú legyen.
- A tésztalapot letakarjuk, és 15 perc pihentetés után a hosszabbik oldalainál fogva mindkét irányból feltekerjük, mintha pávaszem süteményt készítenénk, de a széleket egészen a tészta közepéig tekerjük.
- A kenyértésztát óvatosan átfordítjuk, hogy a hajtás alulra kerüljön, és kicsit elegyengetjük, hogy takarosabb legyen.
- A kenyeret a sütőpapírral bélelt sütőformába fektetjük, ollóval mintákat vágunk a tésztába, és letakarva további 20 percig kelesztjük.
- A tetejét lekenjük olajjal, és előmelegített sütőben készre sütjük. A formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc